Pēteris Vasks un Andris Dzenītis.
Pēteris Vasks un Andris Dzenītis.
Foto: LETA un publicitātes, Collage made with FotoJet

Pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos divi Latvijai veltīti skaņdarbi 0

Oktobrī pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos divi interesanti un nozīmīgi latviešu komponistu skaņdarbi, kas veltīti Latvijas simtgadei.

Reklāma
Reklāma

“Mārai” – tikai trīs mēģinājumi

Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Lasīt citas ziņas

Ceturtdien, 4. oktobrī, Leipcigā Andra Nelsona un viņa vadītā Gewandhaus simfoniskā orķestra sniegumā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Andra Dzenīša jaundarbs “Māra”, savukārt Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris savas jaunās sezonas atklāšanas koncertā 5. oktobrī pirmatskaņos Pētera Vaska “Obojas koncertu”.

“Apbrīnoju šī leģendārā orķestra spēju tik ļoti īsā laikā apgūt sarežģītu mūzikas materiālu,” par pirmajiem iespaidiem pēc tikšanās ar Gewandhaus orķestri Leipcigā stāsta Andris Dzenītis.

CITI ŠOBRĪD LASA
Atziņa, ka skaņdarbam iecerēti vien trīs mēģinājumi sākotnēji komponistā raisījusi teju vai izmisumu.

“Taču jau otrajā reizē mūzikas materiāls sāka skanēt pa īstam, atplauka — neapšaubāmi, pateicoties arī Andra Nelsona spējām detalizēti strādāt, atrast un izcelt svarīgo, aptvert formas kopumu ļoti mobili, un dažkārt ņemot talkā pat sirsnīgu humoru.”

Gewandhaus koncertbiroja vadītājs Tobiass Nīderšlāgs pēc pēdējā mēģinājuma atzinis, ka “Māra” ir šim orķestrim ir īpaši prasīgs opuss, taču vienlaikus arī nepieciešams solis ceļā uz jauna līmeņa tehnisko varēšanu. “Tā arī ir — rakstot šo opusu, vienlaikus domāju gan par Gewandhaus orķestra siltajām stīgām un koka pūšaminstrumentu solo, gan Bostonas orķestra spridzinošajiem metāla pūšaminstrumentiem,” atzīmē komponists.

Abu Andra Nelsona vadīto orķestru preses materiālos Dzenīša jaundarbs pieteikts kā veltījums Latvijas simtgadei, un par īpašu dāvanu Latvijai dzimšanas dienā liecina arī fakts, ka jau nākamnedēļ Nelsons un Gewandhaus orķestris viesosies Latvijā.

Programma, kurā iekļauta Andra Dzenīša “Māra”, 13. oktobrī skanēs Latvijas Nacionālajā operā un 16. oktobrī Liepājas “Lielajā dzintarā”. Šajos koncertos soliste būs Kristīne Opolais. Savukārt 14. oktobrī publika Latvijas Nacionālajā operā tiks lutināta ar atšķirīgu programmu: tajā ietverta Gustava Mālera Piektā simfonija un Bernda Aloiza Cimmermaņa Trompetes koncerts “Nobody knows the trouble I see”, kurā solists būs trompetists Hokans Hardenbergers.

Reklāma
Reklāma

Kopumā Gewandhaus orķestra Eiropas turnejas laikā Dzenīša “Māra” izskanēs 13 reizes – ne tikai Vācijā (Leipcigā, Frankfurtē, Manheimā un Dortmundē) un Latvijā, bet arī Londonā, Stokholmā un Malmē. Savukārt Bostonas orķestris to savā mājvietā atskaņos četros koncertos: 8., 9., 10. un 13. novembrī.

“Obojas koncerts” atainos Latvijas dabu

Latvijas valsts simtgadei veltītais “Obojas koncerts”, ko Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) pirmo reizi izpildīs savas jaunās sezonas atklāšanas koncertā 5.oktobrī, muzikāli atainos latviešu tautas vēsturi un vietējo dabu, preses konferencē trešdien pauda jaundarba komponists Pēteris Vasks.

Viņš skaidroja, ka jaundarbs iedalīts trīs daļās, no kurām pirmā atainos vasaras rītu Latvijas dabā.

Otrā daļa veltīta latviešu svinībām – koncerta apmeklētāji varēs dzirdēt atsauces uz latviešu tautas dejām un dziesmām. Savukārt komponista jaunā skaņdarba noslēdzošā daļā ir vakara pastorāle.

“Vietām atveras brūces, un iesāpas atmiņas par mūsu vēsturi. Vasaras naktīs saule noriet, bet pēc neilga laika tā uzlec no jauna, kas arī tiek atspoguļots beigās,” sava jaundarba noslēgumu aprakstīja Vasks.

Pirmatskaņojumā obojas solo izpildīs “Berlīnes filharmoniķu” solo mūziķis Albrehts Maijers, kurš pirmo reizi Latvijā viesojās pirms 27 gadiem. Viņš pauda, ka, atgriežoties Latvijā, novērojamās izmaiņas ir ļoti lielas. “Esmu pārliecināts, ka skaņdarbs arī citiem Latvijas valsts svētkos sniegs vēstījumu par pārmaiņām,” sacīja Maijers.

Vaska jaundarbs, kā arī skaņdarbs “Musica appassionata” izskanēs LNSO sezonas atklāšanas koncerta pirmajā daļā, savukārt otrajā daļā klausītāji varēs baudīt Antona Brukenera “Sesto simfoniju”. Šī koncertprogramma būs dzirdama arī 6. oktobrī Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.