Foto no LA arhīva

Šolks: Neraugoties uz mazāku piena iepirkumu, eksporta pasūtījumus nozare izpilda godam 0

Lai gan statistikas dati liecina, ka šā gada deviņos mēnešos iepirkts par 4% mazāk piena nekā attiecīgā laikā pērn, pasūtījumu izpilde eksporta tirgos ir nodrošināta pilnībā, portālam “laukos.lv” atzina Latvijas Piensaimnieku Centrālās Savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Lasīt citas ziņas

“Kaut arī piena ir mazāk, mums nav informācijas, ka kāds no klientiem nebūtu saņēmis līgumsaistību ietvarā paredzēto produktu apjomu. Visi klienti, ar ko ir līgumsaistības, vai jebkāda cita veida vienošanās par produktu piegādi, tos ir saņēmuši,” viņš teica.

Šolks arī apliecināja, ka, salīdzinot 2017.gada kopējo piena iepirkuma apjomu pārstrādei ar 2018.gada apjomu, tiek iepirkts par 4% mazāk piena. Galvenais iemesls šādai situācijai ir netipiskais sausums vasarā, kad piena apjomam būtu būtiski jāpalielinās, taču situācija pagriezās pretēji.

CITI ŠOBRĪD LASA

“2017.gadā šī 4% piena apjoma starpība tika pārstrādāta industriālajos produktos – pamatā sausais vājpiens, kas apliecina, ka Latvijā iepirktā piena apjoms pārstrādei kopumā ir pietiekošs un šis 4% jeb 25 000 tonnu samazinājums deviņu mēnešu laikā ir salīdzinoši nenozīmīgs, jo piena pulveri bieži vien ražo tikai pēc nepieciešamības, ar šo produktu akumulē to piena apjomu, kas nav paredzēts konkrētu līgumsaistību izpildei,” skaidroja piensaimnieku pārstāvis.

Viņš arī piebilda, ka nekāda ietekme un soda sankcijas par piena ražošanu tirgum iepriekšminētās tirgus svārstības nav radījušas. Tomēr jebkura komponenta cenu izmaiņas veicina produkta ražošanas izmaksu pieaugumu un attiecīgi palielinās arī produkta pašizmaksa.

“Protams, ka piena iepirkuma cena atstāj būtisku ietekmi uz produkta gala cenu. Tomēr jautājums šobrīd jāskatās mazliet no cita skatupunkta, jo ir virkne apstākļu, kas Baltijas reģionā, tajā skaitā arī Latvijā, lielā karstuma un sausuma dēļ, ir būtiski izmainījusi lauksaimniecības produktu apjomu un cenu. Rēķinoties ar to, ka Latvijā ik dienu pārstrādei iepērk vidēji 2250 tonnas piena, no kurām tikai nedaudz vairāk par 700 onnāmt dažādu produktu veidā tiek realizēts vietējā tirgū, aptuveni 700 tonnas piens nepieciešams eksporta produktu ražošanai un vēl 700 tonnas piena dienā tiek izvests ārpus valsts. Tieši tādēļ piena iepirkuma cenu nekādā veidā nevar sasaistīt ar kopējo situāciju Latvijā un Baltijas reģionā, jo patīk mums tas vai nē, bet piena iepirkuma cenu regulē tirgus. Kaut arī Latvija ir maza valsts, tomēr tā ir tāds pats tirgus dalībnieks,” sacīja Šolks.

Tāpat viņš atgādināja, ka nelabvēlīgi apstākļi lauksaimniecības produkcijas ražošanai pastāv jau vairākus mēnešus, tomēr piena iepirkuma cena šajā laika periodā bijusi praktiski nemainīga – ap 30 eiro centiem par vienu kilogramu.

Reklāma
Reklāma

Savukārt, veicot kopējā piena produktu tirgus analīzi, var secināt, ka tuvākajos pāris mēnešos tas būtiski nemainīsies.

“Gribam uzsvērt, ka visi iepriekš minētie apstākļi, kas nelabvēlīgi ietekmēja lauksaimniecības produkcijas ražotājus reģionā, nevar ietekmēt tirgus situāciju kopumā. Šobrīd prognozēt tirgus situāciju, kāda tā var veidoties ziemas periodā un pavasarī, ir pilnīgi neiespējami. Jārēķinās, ka jāņem vērā arī apstākļi, ka, piemēram, savulaik gandrīz 10 mēnešu sausums Jaunzēlandē, kas patiesi sašūpoja tirgu pasaulē, mums bija labākās iespējas pārdot piena produktus par augstāku cenu, bet, kad tirgus nostabilizējās, atgriezāmies iepriekšējā cenu līmenī kā piena produktiem, tā arī pienam kā izejvielai. Tas apliecina, ka nespējam ietekmēt kopējo tirgu. Jāatgādina, ka Latvijas piena produkti ir pabijuši vairāk nekā 90 pasaules valstīs, un arī tagad vairāk vai mazāk, tie tiek pārdoti 70 valstīs. Šogad mūsu produkti nonākuši arī tādās valstīs kā Kambodža un Mjanma – turp aizvesti gan piena sūkalu pulveris un sausais vājpiens,” rezumēja LPCS vadītājs.

LPCS apvieno piena pārstrādes uzņēmumus un sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.
Vairāk par piena iepirkumiem lasiet šeit