Foto: Wikimedia Commons

1519. gada 10. augustā. Nozīmīgākais jūrasbrauciens pasaules vēsturē 0

Pirms 500 gadiem portugāļu jūrasbraucējs Fernāns Magelāns Spānijas karaļa Kārļa V uzdevumā no Seviljas piecos kuģos uzsāka cilvēces vēsturē pirmo braucienu apkārt pasaulei. To viņš paveica vairāk nekā divos gados.

Reklāma
Reklāma
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 23
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Lasīt citas ziņas

Meklēdams jaunus tirdzniecības ceļus no Eiropas uz Āziju, Magelāna brauciens pierādīja, ka Zemei patiešām ir lodes forma. Viņš deva vārdu Klusajam okeānam, kuru pat 18. gadā vēl mēguši saukt par Magelāna jūru; viņa vārds dots Kluso un Atlantijas okeānu savienojušajam jūrasšaurumam Dienvidamerikas kontinenta dienvidu galā.

Pats pieredzējušais jūrasbraucējs vēsturiskajā ekspedīcijā zaudēja dzīvību – 1521. gadā 27. aprīlī viņš gāja bojā sadursmē ar kareivīgajiem Maktanas salas iedzīvotājiem Filipīnās. No pieciem kuģiem mājās Eiropā atgriezās tikai viens, no sākotnējiem 270 ekspedīcijas locekļiem – 17.

CITI ŠOBRĪD LASA

Daļa vēsturnieku Magelāna pasaules ekspedīciju uzskata par nozīmīgāko jūrasbraucienu, kāds jebkad ticis uzsākts. 16. gadsimtā nebija ne pieredzes, ne piemērotu kuģu un navigācijas aprīkojuma, lai šādi, tam laikam faktiski neprātīgi, braucieni izdotos, tādēļ sava loma allaž bija veiksmei.

Zīmīgi, ka mēģinājumi atkārtot Magelāna ceļu nākamajos gadu desmitos nesekmējās. Nākamais kuģojums apkārt zemeslodei izdevās tikai 1580. gadā angļu pirāta un jūrasbraucēja Frānsisa Dreika izpildījumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.