Ticiāna gleznotais Suleimans I Lieliskais (1494–1566).
Ticiāna gleznotais Suleimans I Lieliskais (1494–1566).
Arhīva foto

Pie varas nāk leģendārais turku sultāns, kurš Eiropā iemantoja pavārdu “Lieliskais” 1

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm 24
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 21
Kāpēc apklusis Krievijas tirāns? Pēc prezidenta vēlēšanām pazudis Putins 124
Lasīt citas ziņas

Pirms 500 gadiem Konstantinopolē (Stambulā) par Osmaņu impērijas sultānu pasludināja Suleimanu I, kurš jau dzīves laikā kļuva leģendārs un Eiropā iemantoja pavārdu “Lieliskais”, bet savā dzimtenē tika saukts par “Likumdevēju”.

Suleimans I nāca pie varas 26 gadu vecumā, valdīja ilgāk nekā jebkurš cits sultāns – 46 gadus, un ar viņa vārdu saistās Osmaņu impērijas militārais, politiskais un kulturālais uzplaukums – “zelta laikmets”.
CITI ŠOBRĪD LASA

Suleimana Lieliskā laikā sākās metodiska kristīgās Eiropas iekarošana. Turku rokās krita Balkāni, Rodas sala, liela daļa Ungārijas, un grūti pateikt, kā tas beigtos, ja iekarotājus 1529. gadā neapturētu pie Vīnes. Viņa laikā turku flote dominēja Vidusjūrā, nemaz nerunājot par Melno jūru, bet iekarojumi izpletās Tuvo Austrumu arābu reģionos un Ziemeļāfrikā. Suleimans Lieliskais Eiropas karagājienos vadīja savu armiju pats.

Viņš bija ne tikai labs karavadonis, bet arī gudrs politiķis, kas prata izveidot labu valsts pārvaldes komandu. Savā zemē sultānu cienīja par to, ka viņš sakārtoja līdz tam juceklīgo Osmaņu impērijas likumdošanu, atbalstīja mākslas, literatūras un arhitektūras attīstību. Laikabiedri apgalvo, ka Suleimanam I piemitušas teicamas zeltkaļa prasmes un viņš bijis lielisks dzejnieks.

Viņš lauza līdz tam pastāvējušās galma tradīcijas un apprecēja vienu no sava harēma gūsteknēm, Austrumeiropas cilmes meiteni Rokselanu, kas sava skaistuma dēļ arī kļuva par Eiropā apbrīnotu personību.

Tajā pašā laikā, rūpējoties par troņa stabilitāti, Suleimans Lieliskais valdīšanas laikā sodīja ar nāvi divus savus dēlus un četrus mazdēlus, kas bija pretendējuši uz varu. Vēsturnieki norāda, ka pēc Suleimana Lieliskā nāves sākusies pakāpeniska Osmaņu impērijas lejupslīde. Turpmākajos gadsimtos turku impērijas varenība balstījās uz to mantojumu, ko bija atstājis leģendārais valdnieks.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.