Labas lietas priekam un iedvesmai sērgas laikā iesaka Ilze Pētersone 0

Ilze Pētersone, “Mājas Viesis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Tā ir vesela bagātība – pašapziņa. Imants Ziedonis

Sparģeļu laiks

Pagaršo – kā saldie zirnīši!

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Ilze Pētersone

Pāris nedēļas mans rīts sākas ar sparģeļu dobes revīziju. Ja izstiepušies 25 cm garumā, knikt un grozā iekšā. Iestādīju pirms četriem gadiem pēc tam, kad kopā ar šefpavāru Māri Jansonu bijām apciemojuši pirmo lielāko sparģeļu audzētavu Latvijā, Stāmerienas pagasta Kalnienā. Vēsā laika dēļ asni no zemes lien paslinki, arī Kalnienas feisbuka lapa ziņoja, ka šogad pirmā raža pārdošanā tikai no 12. maija, pērn pāris Rīgas restorāniem piegādājuši jau 27. aprīlī.

Ar sparģeļu receptēm pilns tīmeklis, bet es iesaku pagaršot svaigus. Tikai nogrieziet apakšējo koksnaino daļu un nomazgājiet. Garšo kā cukurzirņi! Ja gribas savā dārzā, stādiet droši – augs pat tādiem, kam nezaļi īkšķi.

Petīcija mūsu veselībai

1 miljonu parakstu bišu glābšanai

Foto: SHUTTERSTOCK

Ja jums rūp dabas un pašu veselība, parakstiet petīciju “Glābiet bites un lauksaimniekus”! Aicinājums attiecas uz katru no mums, jo industriālie lauksaimnieki zemi ar katru gadu vairāk apstrādā ar dažādām indēm, un būtu naivi domāt, ka tās paliek tikai uz tīruma.

Viens no veidiem, kā apturēt sintētisko pesticīdu uzvaras gājienu – līdz šā gada septembrim iesniegt petīciju Eiropas Komisijā (EK) un Eiropas Parlamentā (EP), taču jāsavāc viens miljons parakstu un vajadzīgo atbalstītāju skaits septiņās dalībvalstīs, lai EK un Eiropas EP būtu pienākums to izvērtēt. Līdz šim savākti 346 046 paraksti.

Paraksties elektroniski latviešu valodā: https://ldf.lv/lv/glabiet-bites-un-lauksaimniekus vai kampaņas mājas lapā: https://www.savebeesandfarmers.eu/, vai uz parakstu lapas, kuras var saņemt Ekodizaina kompetences centrā Rīgā, Elizabetes ielā 8-4.

Reklāma
Reklāma

Dainu filozofija

Ienirt Birkerta “Latvju tautas dzīves gudrībās”

Publicitātes foto

Līdz matu galiem gribētu ienirt nesen no jauna izdotajā Pētera Birkerta (1881.–1956. g.) grāmatā “Latvju tautas dzīves gudrība”, kurā viņš pievērsies divām būtiskākajām mūsu dzīves un kultūras vērtībām – laimei un darbam. Būdams izcils latviešu zinātnieks, socioloģijas un psiholoģijas pamatlicējs Latvijā, pedagogs, literatūrzinātnieks un folkloras pētnieks, autors uzskata, ka latvju tautas gara mantās ir nesalīdzināmi vairāk filozofijas nekā daudzu filozofu darbos. Viņa nodoms bija uz tradicionālās kultūras pamatiem uzbūvēt latviešiem pašiem savu filozofiju jeb tautas gudrību.

Teātris kubā

Nacionālajā teātrī – “Mīlestība pandēmijas laikā”

Publicitātes foto

Žurnāla iznākšanas dienā varat paspēt uz pirmizrādi! Latvijas Nacionālā teātra e-teātrī “Baltais kubs” 4. jūnijā plkst. 19.00 rādīs Artūra Dīča jaundarba iestudējumu “Mīlestība pandēmijas laikā” Valtera Sīļa režijā, kurā spēlēs Artūrs Krūzkops. Atliek tīmeklī nopirkt biļeti par 4,99 eiro, un e-teātris “Zoom” platformā ienāks jūsu mājās.

Ceturtdienās “Baltajā kubā” rādīs vēl trīs izrādes, arī Vizmas Belševicas “Baltā sieva” ar Madaru Botmani ekrānā (18. jūnijā).

Sievietes pasaule

“Sieviete bez īpašībām” Raiņa un Aspazijas vasarnīcā

Publicitātes foto

Uzmanību pievērš plakāts ar diviem gliemežiem un izstādes nosaukumu “Sieviete bez īpašībām”. Kur rast vēl pašironiskāku tēlu par savu dzimumu – bez savas mājiņas, izplūdusi, nekonkrēta, anonīma, šaubu pilna, taču reizē ietilpīga daudzām dzīves lomām. Arī piemērotāku vietu izstādei neatrast – Jūrmalas vasarnīcā savulaik dzīvoja par feminisma ciltsmāti sauktā Aspazija. Kuratore Jana Kukaine ar izstādi pievērš uzmanību Rietumu kultūrā pastāvošajam pieņēmumam par vīrieti kā visu lietu, tostarp cilvēcības, mēru, arī sievieti uztverot kā vīrieša un viņa fantāziju attēlu, tumšo kontinentu un neizsakāmo tukšumu. Piedalās mākslinieces Sandra Krastiņa, Krista Dzudzilo, Elīna Brasliņa, Krista Dintere, Liene Mackus. Paredzēta arī S. Krastiņas lekcija “Kad skatās uz mums, vai redzam sevi?” par sieviešu attēlojumu dažādu laikmetu Rietumu mākslā.

Publicitātes foto

Apskatāma līdz 11. jūlijam, lekcijas laiku izziņos atsevišķi. Muzejs atvērts no otrdienas līdz sestdienai 10.00–17.00.

Jauna taka

Uz Murjāņiem pie Ziedoņa

Publicitātes foto

Būs jāaizbrauc tepat uz Murjāņiem, kur Imanta Ziedoņa muzejs pa jauno “Lasīttaku” aicina doties ceļojumā līdz pat Siguldai. Iedvesmu veidotāji smēlušies no grāmatas “Es, cilvēks, pasaulē”, ko dzejnieks rakstījis teju kā ģimenes enciklopēdiju par tādām pamatvērtībām kā daba, cilvēks, Latvija, kultūras mantojums un tā saglabāšana, vēsture, atbildība, attīstība, dzīvība, mīlestība. Pārgājienā, kas piemērots ģimenēm un draugu lokam, jāveic dažādi interaktīvi uzdevumi mobilajās viedierīcēs.

Lai ceļojums būtu drošs, apmeklējums iepriekš jāpiesaka, rakstot Ziedoņa muzeja sociālajos tīklos, e-pastā vai pa tālruni 26199366. Atvērts no trešdienas līdz svētdienai.

Izcils kino

Kas nospieda uz ceļiem mafiju

Publicitātes foto

“Shortcut” filmu programmā iesaku noskatīties kritiķu augstu novērtēto, kā arī “Zelta palmas zaram” Kannu festivālā nominēto itāliešu kino lielmeistara Marko Bellokio jaunāko darbu “Mafijas nodevējs” (“Il traditore”, 2019). Izcils kinodarbs par patieso mafijas dzīvi visbriesmīgākajā veidolā un grupējuma vadoni Tomazo Bušetu, kurš liecināja Itālijā visu laiku lielākajā prāvā pret mafijas locekļiem, palīdzot ierosināt 475 krimināllietas un 19 vadoņiem piespriest mūža ieslodzījumu. Frensisa Forda Kopolas “Krusttēvi” patiesuma ziņā nestāv ne tuvu.