Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko.
Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko.
Foto: Paula Čurkste/LETA

VIDEO. Vai “ielas kaķi” ar Covid-19 infekciju var apdraudēt cilvēkus: atbild veterinārmedicīnas profesors 15

“RīgaTV 24” raidījumā “Uz līnijas” viesojās LLU Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns, profesors Kaspars Kovaļenko, kurš atbildēja uz vairākiem jautājumiem saistībā ar jaunākajiem atklājumiem par to, ka, kā noskaidrots pētījumos un pierādīts, ka arī mājdzīvnieks kaķis var inficēties ar Covid-19 vīrusu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Kāda būs Ukraina 5-10 gadus pēc kara? Zelenskis aicina nefantazēt, bet divas lietas viņš apsola
Lasīt citas ziņas

Atbildot uz kādas raidījuma skatītājas zvanu par to, vai klaiņojošie ielas kaķi kaut kādā veidā var savstarpēji inficēties un vai šo inficēšanos ir plānots kaut kā kontrolēt, Kaspars Kovaļenko atbildēja, ka iegūtie dati no klaiņojošu dzīvnieku analīzēm, kas iegūtas patversmēs, nepierāda to, ka Covid-19 infekcija kaķu populācijā nekontrolēti izplatās. Šādām bažām pamata neesot.

Tomēr, kā jau minēts, pētījumi pierādījuši, ka arī klaiņojošie ielas kaķi kaut kur uz ielas ir inficējušies ar Covid-19. Veterinārmedicīnas profesors uzskata, ka tas, visticamāk, notiek uz ielas, kad bezsaimnieka dzīvniekam ir saskarsme ar inficēta cilvēka elpceļu izdalījumiem. “Cilvēki uz ielas klepo, spļaudās, ir dažādi elpceļu izdalījumi, kā rezultātā dzīvniekam ar tiem ir saskarsme un viņš var saslimt,” – skaidroja Kaspars Kovaļenko.

CITI ŠOBRĪD LASA
Jau vairākkārt uzsvērts, ka cilvēks, kas ir inficējies ar Covid-19, var “aplipināt” ar vīrusu kaķi, bet ne otrādi – šāds risks nepastāv!

Tomēr veterinārmedicīnas profesors akcentēja, ka jebkurā gadījumā, ja cilvēkam ir bijusi jebkāda saskarsme ar klaiņojošu, bezsaimnieka dzīvnieku, ir jāmazgā pēc tam rokas un pastiprināti jāievēro higiēna.

Klaiņojošie kaķi uz ielām. Vai to vidū var rasties koronavīrusa uzliesmojums? Skaties šajā video:

Kaspars Kovaļenko arī atbildēja uz jautājumu – kā pasargāt dzīvnieku no inficēšanās mājās? “Ar Covid-19 pozitīvajās mājsaimniecībās, kontaktējoties ar savu mājas kaķi, ir jālieto sejas maskas un rūpīgi jāmazgā rokas pirms un pēc saskarsmes ar dzīvnieku,” – skaidroja ārsts. – “Tieši tāpat kā to darītu pret citu ģimenes locekli, lai viņu neaplipinātu.”

Kā pasargāt kaķi no inficēšanās riska, skaties šajā video:

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.