Ilga Šuplinska.
Ilga Šuplinska.
Foto: Zane Bitere/LETA

Ilga Šuplinska: Skolu sistēma ir krietni lielāka nekā šī brīža skolēnu skaits 43

“Es tikos un pārzinu, kāda situācija ir reģionos, un teikšu uzreiz, ka ir ļoti atšķirīga skolu tīkla sakārtošana pašā reģionos,” RīgaTV 24 raidījumā “Latvija pēc novadu reformas”, komentējot jautājumu par skolu likteni pēc administratīvi teritoriālās reformas, norādīja Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
Lasīt citas ziņas

“Runājot ar pašvaldībām, modelējām situācijas, kas notiks, ja patiešām ATR stāsies spēkā. Ļoti daudzās pašvaldībās bija konkrēti plāni un risinājumi,” uzsver ministre. Tiesa, viņa norāda, ka ir jārunā arī par vairākām problēmām.

“Pirmā lieta – skolu tīkla infrastruktūra ir domāta krietni lielākam skolēnu skaitam nekā tas ir šobrīd. To saprot pašvaldības, to saprot Izglītības un zinātnes ministrija. Vienkārši aizslēdzot skolas, šī problēma neatrisināsies. Parasti pašvaldībai tā arī ir problēma, ka infrastruktūra vienalga paliek viņu ziņā. Tādā ziņā es atbalstu, ka ATR ar 42 administratīvajiem centriem būs pārskatāmāka un efektīvāka,” raidījumā skaidroja I.Šuplinska.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Otra lieta – atšķirībā no iepriekš izstrādātā plāna, kurā esam likvidējuši visas mazās lauku vidusskolas, es nepārstāvu šādu politiku un uzskatu, ka primāri ir jābūt pārejas posmam. Un arī šīm reti apdzīvotajām vietām, vai lauku reģionam ir jāļauj attīstīties,” norādīja ministre, kura arī skaidroja, ka pandēmijas laiks ir iedevis tādu instrumentu, ko šobrīd vēl reģioni izvairās izmantot. “Tas ir attālinātais mācību process. Kad sākām sarunas ar pašvaldībām vērsām uzmanību, ka izvēļu grozu vidusskolā var dažādot, ja sadarbojas vairākas skolas.”

“Īstenībā pamata problēma ir tas, ka infrastruktūra līdzīgi kā ceļiem, arī skolu sistēmā ir krietni lielāka nekā šī brīža skolēnu skaits, kādā mēs esam,” uzsvēra I.Šuplinska.

Ministre arī informēja, ka princips “nauda seko skolēnam” šobrīd nav atcelts.

“Jā, tas tiek pārskatīts. Šobrīd lielās skolas sūdzas gan par pārslodzi, gan par to, ka nespēj tikt galā ar sociālemocionālo situāciju, nerunājot par iekļaujošās izglītības principiem. Ir virkne citu problēmu, ko patiešām ir vērtīgi risināt, pārsverot “nauda seko skolēnam” uz šo pamatvajadzību grozu. Cita starpā, respektējot demogrāfiskos un ekonomiskos rādītājus, kādi ir atšķirīgos reģionos,” skaidro ministre.