19. gs. sākuma melnā balzama krūkas plomba.
19. gs. sākuma melnā balzama krūkas plomba.
19. gs. sākuma melnā balzama krūkas plomba.

1789. gada 21. maijā. Cīņa pret balzama viltotājiem 0

Pirms 230 gadiem Krievijas impērijas Senāts pieņēma lēmumu, kas reglamentēja tā sauktā Kunces balzama, tas ir, Rīgas melnā balzama ražošanu un izplatīšanu – šādu spriedumu bija panācis no Vjatkas guberņas nākušais Rīgas tirgotājs Semjons Leluhins, kam tobrīd piederēja īpašumtiesības uz dzērienu. Balzams impērijā bija guvis popularitāti. Ne viens vien to lūkoja viltot un pārdot, kur pagadās.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Lasīt citas ziņas
Jāatzīmē, ka tā paša gada 2. februāra Krievijas Medicīnas kolēģija Kunces balzamu bija atzinusi par dziedniecisku.

Tādēļ Senāta lēmums aizliedza to pārdot “dzertuvēs” ārpus aptiekām – ja policija konstatēja balzama tirgošanu krogos, tā bija tiesīga dzērienu konfiscēt. Mūsdienās par Rīgas melnā balzama dzimšanas brīdi uzskata 1752. gadu, jo tad Rīgas farmaceita Ābrama Kunces izstrādātais zālīšu uzlējums pirmo reizi minēts rakstos. Gadsimtu gaitā balzams no Rīgas vairākas reizes mainījis gan nosaukumu, gan markas īpašniekus un ražotājus. Noprotams, ka sākotnējais produkts no tagadējā krietni atšķīries, jo alkohola tajā bijis ap 16%, un pēc krāsas, pievienotā safrāna dēļ, balzams bijis dzeltenīgs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Plašāku slavu Kunces izstrādājums ieguva 1764. gadā, kad tas palīdzējis carienei Katrīnai II atbrīvoties no kolikām. Tāpat tas līdzējis pret migrēnu un saaukstēšanos. 18. gadsimta beigās un 19. gadsimta sākumā Kunces balzamu no Rīgas zāļu statusā eksportēja ne tikai uz Sanktpēterburgu, bet arī Nīderlandi un Vācijas zemēm.

Par masveidā ražotu, starptautiski atzītu alkoholisku dzērienu Rīgas balzams faktiski kļuva tikai pēc 1847. gada, kad to sāka ražot Alberta Volfšmita dibinātajā fabrikā, kur tapa arī Allažu ķimelis.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.