Cukurbiešu cukura fabrika 19. gs. vidū.
Cukurbiešu cukura fabrika 19. gs. vidū.
Cukurbiešu cukura fabrika 19. gs. vidū.

1839. gada 16. martā. Zūru cukura “pabrīķis” 0

Pirms 180 gadiem “Latviešu Avīzes” pirmajā lappusē publicēja rakstu, kas liecina par cukurrūpniecības sākumu Latvijā: “Kāda līdz šim Kurzemē it sveša lieta ir tagad Zūres (Zūru) muižā uztaisīta un ieriktēta, un tāpēc, ka tā mūsu zemē kas jauns ir, godīgiem lasītājiem še top zināma darīta. Mūsu dzimtskungs, cienīts lielskungs no Lambsdorf jau aizpērn mazumā mēģināja Vāczemes cukura bietes, no kurām Vāczemē cukuru taisa, audzēt. To redzējis, ka šīs cukura bietes ir mūsu zemē gana labi aug, pērn pavasarā lielus laukus, gandrīz 100 pūra vietas, ar tām apstādīja, jo viņš nu bija nodomājis cukuru taisīt.”

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 6
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

Zūru muižkungs bija Vācijā sameklējis cukura vārīšanas meistaru un divas nedēļas pirms šīs publikācijās Zūrās darbu sāka cukura “pabrīķis”.

Raksta nobeigumā autors vērsās arī pie latviešu zemniekiem: “Ļoti šai jaunai lietai palīdzētu, kad uz priekšu godīgi saimnieki arī tās cukura bietes audzētu, kuras viņiem par labu maksu še noņemtu.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Acīmredzot cukura rūpals Zūrās tomēr neuzplauka, jo 19. gadsimta beigās visi par to jau bija praktiski aizmirsuši. Cukurbiešu audzēšanas un pārstrādes otrā atnākšana notika pēc tam, kad 80. gados šī nozare atdzima Austrumprūsijā.

Latvijā atskaites punkts bija Rīgas Politehnikuma ķīmijas profesora Maksimiliana Glazenapa 1893. gada 2. februāra lekcija par cukurrūpniecības iespējamību Latvijas teritorijā. Zinot tālāko, jāsecina, ka cukura ražošanas uzplaukumi un norieti Latvijā allaž notikuši cikliski.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.