1868. gada 10. martā. Pirmā publiskā lekcija latviešu valodā 0

Pirms 150 gadiem Rīgas Jāņa (Mazās) ģildes zālē notika pirmā publiskā lekcija latviešu valodā – veterinārārsta B. Rozenberga priekšlasījums.

Reklāma
Reklāma
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 30
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 27
Lasīt citas ziņas

Lekcijas laikā tika vākti līdzekļi no neražas un bada cietušajiem Igaunijas iedzīvotājiem. Šis bija viens no pirmajiem topošās Rīgas Latviešu biedrības (RLB) pasākumiem.

“Mājas Viesis” 18. martā atzīmēja: “Cik mēs zinām, tad, kamēr Rīga stāv, pirmā reize bija, ka runa tika turēta Jāņa ģildes namā latviešu valodā. Klausītāju bija tāds liels pulks, ka lielajā zālē tikko nepietrūka rūmes un tas gan par godu pirmai latviešu sanākšanai. Rozenberga kungs, savu runu iesākdams, tūliņ izteica, ka viņš to nedarot sev par labu, bet trūkumu un badu ciezdamiem igauņiem. Pate runa bija jauka un klausītājiem ne vien derīga, bet arī patīkama, jo runātājs pa starpu iejauca dažus tautas niķus un ieradumus, par ir negribušam bija jāpasmejas.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Lekcijas apmeklējums, pēc tā laika avīžu ziņām, nemaksāja dārgi, taču ienākums bija solīds – pārsniedza 100 rubļu. Pēc nedēļas ar priekšlasījumu par dabu uzstājās inženieris un uzņēmējs Rihards Tomsons. Dažos mēnešos igauņu vajadzībām ar dažādiem koncertiem, priekšnesumiem, teātra izrādēm RLB izdevās savākt un nodot tālāk 1300 rubļu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.