Politehnikuma, tagadējās LU, ēka 19. gs. beigās.
Politehnikuma, tagadējās LU, ēka 19. gs. beigās.
Politehnikuma, tagadējās LU, ēka 19. gs. beigās.

1869. gada 13. septembrī. “Viens no skaistākajiem namiem Rīgā” 0

Pirms 150 gadiem Rīgā, Troņmantnieka (Raiņa) bulvārī, iesvētīja Rīgas Politehnikuma, tagadējās Latvijas Universitātes, ēku, kas turklāt ir pirmā sabiedriskā būve Rīgas tā sauktajā bulvāru lokā. Eklektisma stilā ieturētā projekta autors bija pirmais arhitektūras fakultātes dekāns profesors Gustavs Hilbigs (1822–1883).

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas
Svinīgajam brīdim asistēja Baltijas ģenerālgubernators Pjotrs Albedinskis un Krievijas finanšu ministrs, vācbaltietis Mihails fon Roiterns.

“Jaunais nams, viens no tiem skaistākiem visā Rīgā. Tika kādi trīs gadi būvēts un maksā līdz 300 000 rubļu,” ziņoja “Baltijas Vēstnesis”. Pasākumu īpaši svinīgu darīja apstāklis, ka iesvētīšana, tas ir, atklāšana, pēc vecā stila notika 1. septembrī un sakrita ar augstskolas jaunā mācību gada sākumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

1861. gadā kā privāta iestāde dibinātais Politehnikums tobrīd un gadu desmitiem pēc tam bija vienīgā augstskola Latvijas teritorijā, turklāt ilgu laiku arī unikāla Krievijas impērijas mērogā.

Tajā varēja apgūt inženierzinātnes un mehāniku, arhitektūru, ķīmiju, zemkopību, komerczinības.

Ēkas būvi un augstskolu kopumā “cik katrs spēja” lielā mērā finansēja Rīgas un tāpat citu pilsētu pašvaldības, tirgotāji un Baltijas muižniecība. Politehnikuma izbūve turpinājās, un 1885. gadā sākotnējos korpusus papildināja ar savienojošu ēku Inženieru ielā, bet 1909. gadā – arī Arhitektu ielā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.