Foto: Wikimedia Commons

1879. gada 19. oktobrī. Edisona spuldze 0

Pirms 140 gadiem amerikāņu izgudrotājs Tomass Alva Edisons ASV publikai demonstrēja savas konstrukcijas ogles kvēldiega elektrospuldzi, kas uzskatāma par pirmo tehniski lietojamo un plašai ražošanai piemēroto elektrisko kvēlspuldzi.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Lasīt citas ziņas

Edisons nebija pirmais, kurš ķērās pie elektrospuldzes konstruēšanas. 19. gadsimta 70. gados ar to nodarbojās ne viens vien izgudrotājs, piemēram, krievu inženieris Aleksandrs Lodigins, tomēr visas šīs spuldzes bija drīzāk laboratorisku eksperimentu objekti, kuru degšanas mūžs nebija ilgāks par 10 stundām.

Edisona spuldze bija kvalitatīvāka, ilgmūžīgāka, lēta ražošanā, turklāt to plaši aprakstīja presē un tā kļuva par pasaules mēroga sensāciju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Arī Latvijas teritorijā iznākošās vācu avīzes tolaik prognozēja, ka šis ir gāzes apgaismojuma gals. “Tiek apgalvots, ka šī lampa, kuru var iekārtot jebkurā mājoklī, pārspēj visus citus mākslīgā apgaismojuma veidus un turklāt izmaksā tik lēti, ka par knapi vienu marku var saņemt tādu gaismas daudzumu, kas līdzvērtīgs 10 000 kubikmetru gāzes sadedzināšanai,” rakstīja “Rigasche Zeitung”.

Šķita apbrīnojami, ka viena elektriskā spuldzīte spēj dot 16 sveču gaismu! Vienīgais trūkums, ka spuldzītēm vajadzēja strāvas avotu – iekšdedzes vai tvaika dzinēja darbināmu elektroģeneratoru, bet tas jau saistījās ar lielākām izmaksām.