Georgs Ludvigs fon Traps (1880–1947).
Georgs Ludvigs fon Traps (1880–1947).
Arhīva foto

1880. gada 4. aprīlī. Dzimis “Mūzikas skaņu” prototips – kapteinis fon Traps 0

Pirms 140 gadiem Zadaras pilsētā, mūsdienu Horvātijas teritorijā Austroungārijas karaflotes virsnieka ģimenē piedzima Georgs Ludvigs fon Traps – militārās vēstures cienītāju aprindās pazīstams kā Pirmā pasaules kara laika rezultatīvākais Austroungārijas karaflotes zemūdeņu kapteinis, kas nogremdējis 11 kuģus, tajā skaitā franču kreiseri “Leon Gambetta” un itāliešu zemūdeni “Nereide”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli”
Lasīt citas ziņas

Tomēr plašākas aprindas viņu atpazīs kā pirmskara Austrijā un vēlāk ASV populārās dziedošās Trapu ģimenes galvu un 1965. gadā uzņemtās kinofilmas “Mūzikas skaņas” prototipu, Kristofera Plammera tēloto kapteini fon Trapu.

Īstais fon Traps pēc pirmās sievas nāves 1922. gadā pēc pieciem gadiem patiesi apprecēja savu bērnu guvernanti Mariju Augusti Kučeru.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņam tobrīd bija 47, bet Marijai 22. No pirmās laulības Georgam bija divi dēli un piecas meitas, no otrās – divas meitas un viens dēls.

Viss šis desmitnieks arī veidoja ansambli “Trapu ģimene”.

Pēc Austrijas pievienošanas nacistiskajai Vācijai 1938. gadā, fon Traps atteicās no piedāvājuma dienēt Vācijas karaflotē un 1939. gadā devās kopā ar ģimeni koncerttūrē uz ASV, kas arī kļuva par viņa jauno mītnesvietu.

Holivudas “Mūzikas skaņu” pamatā likti 1949. gadā Marijas fon Trapas ASV uzrakstītie memuāri “The Story of the Trapp Family Singers” (“Trapu ģimenes dziedātāju stāsts”).

Vispirms pēc to motīviem uzņēma filmu Rietumvācijā, bet pasaules slavu šis stāsts ieguva, pateicoties vispirms 1959. gadā uzvestajam mūziklam “Mūzikas skaņas” Brodvejā, bet pēc tam arī tāda paša nosaukuma filmai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.