Toms Mikss (1880–1940).
Toms Mikss (1880–1940).
Toms Mikss (1880–1940).

1880. gada 6. janvārī. “Toms Mikss taisa triks” 0

Pirms 140 gadiem ASV Pensilvānijas štata Kameronas pilsētiņas apkaimē kāda fermera mežacirtēja ģimenē piedzima Tomass Ecekiēls Mikss – Holivudas karjeras laikā pazīstams kā mēmā kino aktieris, režisors un producents Toms Mikss.

Reklāma
Reklāma
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 23
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Kino vēsturē Mikss palicis kā viens no “mežonīgo rietumu”, tas ir, kovbojfilmu, žanra definētājiem, pirmā šīs jomas Holivudas superzvaigzne, kas guva atpazīstamību visā pasaulē.

Minētais aktieris, iespējams, tajā skaitā pateicoties latvieša ausij pazīstami skanošajam skatuves vārdam, bija ārkārtīgi populārs arī 20.–30. gadu Latvijā. Tieši par viņu vēstīja laikam jau kāda 20. gadu beigu latviešu kupletista sacerētā, tautā bieži daudzinātā rīme: “Toms Mikss/ Taisa triks,/ Novelk biks’,/ Paliek pliks!”

CITI ŠOBRĪD LASA

Mikss dzīves laikā filmējies aptuveni 300 kinolentēs, pārsvarā mēmajās, un ekrānos patiešām mēdza demonstrēt dažādus trikus zirga mugurā. Pirms savas 1910. gada kino debijas viņš vairākus gadus bija pavadījis kā kovbojs ceļojošā mežonīgo rietumu izrāžu trupā. 1909. gadā Mikss uzvarēja ASV nacionālajās rodeo un jāšanas sacensībās.

Tūlīt pēc tam viņš uzsāka kaskadiera karjeru Holivudā, taču drīz izrādījās, ka šim vīram piemīt arī daudzpusīgs aktiera un vispār kinodarboņa talants. Ap 1917. gadu Mikss jau izvirzījās kovbojfilmu zvaigžņu līderos un turpmāk filmējās vidēji piecās mežonīgo rietumu stila filmās gadā, nereti šīs filmas pats arī režisējot un producējot.

20. gadu sākumā lentes ar Toma Miksa līdzdalību sāka izrādīt Eiropā, Vācijā, un no turienes tās ieceļoja arī mūsu zemē. Miksa klasiskais tēls bija krietns un aukstasinīgs kovbojs, kas veic dažādus varoņdarbus cīņā pret “sliktajiem zēniem”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.