Jānis Miķelsons (1888 – 1954).
Jānis Miķelsons (1888 – 1954).
Jānis Miķelsons (1888 – 1954).

1888. gada 22. oktobrī. Dzimis Kārļa Ulmaņa personiskais ārsts 0

Pirms 130 gadiem Umurgas pagasta “Riekavās” zemnieka ģimenē piedzima viens no ievērojamākajiem 20. gadsimta latviešu mediķiem, ārsts internists, LU Medicīnas fakultātes profesors Jānis Miķelsons. Profesors Miķelsons pirmskara Latvijā vadīja LU Hospitālo katedru un klīniku Rīgas pilsētas 2. slimnīcā, pēc tam darbojās kā LU un Medicīnas institūta mācībspēks.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
TESTS. Jūsu īkšķu novietojums, sakrustojot pirkstus, atklāj daudz par jūsu personību
Veselam
7 produkti, kas visiem šķiet veselīgi, taču patiesībā tādi nav 16
“Pasažieriem bez sejas maskas var tikt atteikta iekāpšana transportlīdzeklī!” Paziņojums autobusa salonā samulsina braucēju 55
Lasīt citas ziņas

Viņa autoritāti ārstniecības jomā apstiprina fakts, ka Miķelsons bija Latvijas valsts vadītāja Kārļa Ulmaņa personiskais ārsts, viena no personībām, kam Ulmanis pilnībā uzticējās un rakstīja vēstules pat no Vorošilovskas (Stavropoles) trimdas, saprotams, tā arī nesaņemot atbildi.

Laikabiedri apgalvo, ka profesors ārstējis Ulmaņa sirds kaites un ieteicis ievērot diētu, ko prezidents kādu brīdi arī darījis, pēc tam gan atgriežoties pie vecajiem “lauku virtuves” paradumiem. Miķelsons turpināja rūpēties par Ulmaņa veselību arī 1940. gada jūlijā, jau pēc padomju okupācijas, līdz pat sava pacienta izsūtīšanas brīdim.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pie profesora par savām iekšējām vainām 30. gados konsultējās arī Latvijas valdības ministri, piemēram, labklājības ministrs Vladislavs Rubulis. Tāpat viņš ārstēja literātu un vienu no Ulmaņa varas ideologiem Edvartu Virzu. Pēc Otrā pasaules kara Jānis Miķelsons palika padomju okupētajā Rīgā un turpināja veiksmīgu profesionālo darbību.

1946. gadā viņam piešķīra Latvijas PSR Nopelniem bagātā ārsta goda nosaukumu. Pieredzējuši mediķi, kādu tolaik Latvijā nebija palicis daudz, bija cieņā arī pie padomju okupācijas varas.