Publicitātes foto

1889. gada 19. aprīlī. Dzimis pirmais latviešu lidotājs 1

Pirms 130 gadiem Krustpils pagasta “Makstiņos” būvnieka ģimenē piedzima pirmais latviešu lidotājs, arī gaisa balonu lidošanas entuziasts un aviokonstruktors Kārlis Skaubītis. Pirmā pasaules kara laikā viņš dienēja kā Krievijas armijas kara lidotājs frontē, vēlāk piedalījās Latvijas kara aviācijas organizēšanā, savas pieredzes dēļ dažkārt presē izpelnoties “aviācijas tēva” titulu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Savu pirmo lidmašīnu, balstīdamies tikai uz entuziasmu un paša finansēm, Skaubītis Krustpilī sāka būvēt 1909. gadā. Viņam bija ideja nodarboties ar publiskiem parauglidojumiem, taču puisim drīz nācās konstatēt, ka būvēt lidmašīnu ir dārgs prieks.

Tad Skaubītis ķērās pie gaisa baloniem. Viņa pirmais lidaparāts 1910. gadā Valkā kuriozā kārtā avarēja – draugi, baidīdamies par aeronauta dzīvību, starta brīdī neatlaida tauvu ar kuru balons bija piesiets, un pēkšņa vēja brāzma to iepūta kokos, kur gaisa kuģi pamatīgi saplēsa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tomēr 1912. gada pavasarī Skaubītim jau gatavs nākamais balons. Ar to viņš veica 56 lidojumus kā dažādās Latvijas pilsētās, tā Krievijā. Entuziasts turklāt uzkonstruēja izpletni un no balona gondolas veica ar to 13 lēcienus.

Paralēli šīm darbībām viņš tomēr uzbūvēja pats savu lidmašīnu un vairākas reizes ar to pacēlās gaisā. Karam sākoties, Skaubītis iestājās Gatčinas kara lidotāju skolā pie Pēterburgas, pēc tās pabeigšanas veica 95 frontes izlidojumus, piedalījās vairākās gaisa kaujās, guva vairākas uzvaras, bet četras reizes arī tika ievainots.

Krievijas pilsoņu kara gados lidotājs kalpoja lielinieku aviācijā, 1921. gadā atgriezās Latvijā un tika ieskaitīts jaunās valsts kara aviācijā kā viens no labākajiem un pieredzējušākajiem pilotiem.

Virsleitnants Kārlis Skaubītis gāja bojā divvietīgas lidmašīnas avārijā Spilves lidlaukā 1929. gada 5. septembra rītā. Katastrofu izraisīja kļūme motorā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.