“Auguste Victoria”.
“Auguste Victoria”.
Publicitātes foto

Pirms 130 gadiem pirmajā kruīza reisā devās pasažieru kuģis Auguste Victoria” 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Krimināls
Krituši visi antirekordi – savākts 600 000 narkomānu izlietoto šļirču. Atrasta arī traģiskā “narkozombiju” viela 8
Krievija identificē divas “smirdīgas” valstis, kas būtu tās nākamais mērķis 183
Kokteilis
Personības tests: jūsu dzimšanas mēneša zieds atklāj par jums vairāk, nekā spējat iedomāties 17
Lasīt citas ziņas

Pirms 130 gadiem pirmajā kruīza reisā pa Vidusjūru gatavojās doties Vācijas imperatora Vilhelma II dzīvesbiedres vārdā nosauktais ātrgaitas pasažieru tvaikonis “Auguste Victoria”.

Tas bija pirmais luksusa pasažieru kruīza kuģis, kādu to iedomājamies, redzot mūsdienu kruīzu pasažieru lainerus, kas apceļo jūras un okeānus, iegriežoties te vienā, te otrā ostā, – ne vien ar greznu interjeru, bet arī ātrs, ekonomisks, ar pietiekamu autonomiju un apgādāts ar visām ērtībām pasažieriem.

CITI ŠOBRĪD LASA
Tā sauktās “peldošās viesnīcas” koncepcijas kuģi Štetīnes (Ščecinas) būvētavā “Vulcan” bija pasūtījusi vācu “Hamburgas–Amerikas līnijas” kompānija (HAPAG). Tas bija gatavs 1889. gadā, bet sākumā vienkārši tikai kursēja līnijā Hamburga–Ņujorka.

Tā kā Atlantijā vētrainajā ziemā transatlantiskie reisi nebija pieprasīti, HAPAG vadībai radās ideja, ka ārpus sezonas kuģi varētu piedāvāt naudīgai publikai kā ērtu silto zemju apceļošanas veidu. Pirmais kruīza reiss pa Vidusjūru no Kukshāfenes sākās 22. janvārī un ilga divus mēnešus.

Uz klāja atradās 241 persona, tostarp 49 ārzemnieki un 67 dāmas. Apceļots tika Gibraltārs, Dženova, Aleksandrija, Jaffa, Beirūta, Konstantinopole, Pireja, Malta, Palermo, Neapole, Lisabona un tad atpakaļ caur Sauthemptonu. Vairākās pilsētās kuģis stāvēja 4–5 dienas un pasažierus tur gaidīja sagatavota tūrisma programma. Šādam kuģa izmantošanas veidam bija tik lieli panākumi, ka HAPAG reisus atkārtoja arī nākamajos gados un drīz tam sekoja citas kompānijas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.