Čiekurkalna aina mūsdienās
Čiekurkalna aina mūsdienās
Čiekurkalna aina mūsdienās

1898. gada 15. jūlijā. Čiekurkalns sāk izvērsties 0

Pirms 120 gadiem laikraksts “Baltijas Vēstnesis” par Rīgas Čiekurkalna jeb Šreienbušas attīstīšanos:

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Lasīt citas ziņas

“Apgabals aiz Aleksandra vārtiem, pa kreiso roku no Pēterburgas šosejas – tā sauktā Šreienbuša – maz pamazām izvēršas par rosīgu pilsētas daļu. Namu skaits šim brīžam te būs apmēram divreiz lielāks nekā gadu iepriekš.

Pa lielākai daļa gan vēl tiek celtas tikai mazas koka ēciņas. Tikai retumis redzami divstāvu koka un mūra nami. Tas izskaidrojams caur to, ka namu īpašnieki te nav visai turīgi ļaudis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bieži mēdz būt tā, ka zemes īpašnieks pārdod kādu daļu no sava gruntsgabala, lai tiktu pie naudas, ko uzcelt daudzmaz labāku namu. Zemes cenas te ir cēlušās milzīgi, ceļas vēl tagad un turpmāk celsies vēl vairāk. (…)

Agrāk še pirka zemi nevis priekš namu celšanas, bet priekš apstrādāšanas. Katrs īpašnieks uzcēla kaut kādu būdiņu, kur pašam mist, un meklēja darbu pilsētā.

Aiz Šreienbušas, netālu no Ķīšezera ceļ lielu drēbju fabriku, caur kuru visa apkārtne taps stipri vien rosīgāka. Bēdīgi arī ir, ka Šreienbušā vēl nav sava tirgus.

Lielā pumpja tirgus (Jaunās Sv. Ģetrūdes baznīcas apkaimē – aut.) priekš šejieniešiem ir par tālu. Uz turieni iet pa lielākai daļai tikai svētdienas rītiem, un tad jau arī priekš veselas nedēļas iepirktās preces ir diezgan grūti pārnest mājās.

Vēl Šreienbušā visā drīzumā derētu ierīkot gaļas bodi: peļņa uzņēmīgam tirgotājam būtu diezgan laba.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.