Džordžs Gēršvins (1898 – 1937).
Džordžs Gēršvins (1898 – 1937).
Džordžs Gēršvins (1898 – 1937).

1898. gada 26. septembrī. Dzimis “džeza Bēthovens” 0

Pirms 120 gadiem Krievijas ebreju emigrantu ģimenē Ņujorkas Bruklinā piedzima pianists un komponists, viens no amerikāņu klasiskās mūzikas pamatlicējiem Džordžs Gēršvins.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Plaši pazīstams ir viņa skaņdarbs orķestrim “Rapsodija blūza stilā” un opera “Porgijs un Besa”, taču Gēršvins komponējis arī daudzus citus orķestra skaņdarbus un mūziku kinofilmām.

Jau dzīves laikā par “džeza Bēthovenu” atzītais mūzikas ģēnijs savos darbos meistarīgi apvienoja klasiskās un populārās mūzikas žanrus, un viņa spējas ar tiem manipulēt tika atzītas par unikālām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Komponēt Gēršvins sāka Pirmā pasaules kara noslēguma periodā, nebūdams visai zinošs mūzikas teorijā un paņēmienos. 20. gadu beigās, jau būdams slavens, viņš izteicās: “Viss, ko līdz šim esmu komponējis, nācis vienīgi no instinkta, ne no zināšanām.”

Stāsta, ka Gēršvina 1924. gadā sarakstītā “Rapsodija blūza stilā” esot bijis gangsteru “karaļa” Ala Kapones mīļākais skaņdarbs. Latvijā Gēršvina mūzika bija pazīstama jau 30. gados, taču 50. gadu vidū, padomju okupācijas apstākļos, daudzi to “atklāja” no jauna.

Kā atzinis maestro Raimonds Pauls, Gēršvinam bija liela nozīme populārās mūzikas un džeza attīstībā tā laika Latvijā un arī paša Paula džeza pianista un komponista karjerā. Viņa darbi mācījuši tematisko un harmonisko daudzveidību.