Saules peldes bērnu slimnīcā. 1927. gads.
Saules peldes bērnu slimnīcā. 1927. gads.
Foto no P. Stradiņa medicīnas vēstures muzeja krājuma

1899. gada 5. novembrī. Bērnu slimnīca – modernākā Baltijā 0

Pirms 120 gadiem laikraksts “Dienas Lapa” par oktobra sākumā Rīgā, Torņkalnā, atvērto Bērnu klīnisko slimnīcu, ko uzbūvēja par turīga rūpnieka un tirgotāja Džeimsa Armitsteda līdzekļiem: “Savā tikai dažu mēnešu pastāvēšanas laikā [slimnīca] jau izrādījusies par visai noderīgu bērnu ārstēšanas vietu visai Rīgai. (..)

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 13
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Un tiešām šī no nelaiķa labdara Džeimsa Armitsteda kapitāla dibinātā ārstētava ir viena no visievērojamākām šādām iestādēm visā Baltijā. Te atrodas īpašas slimo bērnu apraudzīšanas un visas slimnīcas pārvaldes telpas; te ir sava aptieka, kā arī daudz dzīvokļu priekš slimnīcas personāla; te ir sevišķa nodaļa priekš iekšējām un ķirurģiskām, sevišķa priekš ādas slimībām; sevišķas telpas priekš tādiem bērniem, kuri slimo ar šarlaku, difteriju vai citām lipīgām slimībām; namiņš priekš līķu uzglabāšanas un dievkalpošanu noturēšanas.

Tāļāk te atrodas bērnu pirts ar kapara vannām dažādos lielumos un liela operāciju zāle. Viss, kas tik vien pie bērnu ārstēšanas domājams, te atrodas, ka visām telpām lielisks plašums, pilnīga ventilācija, ārzemju krāsnis, elektriska apgaismošana, lielisks ķēķis, ledus pagrabs, veļas mazgāšanas mašīna ar rullēšanas un nogludināšanas istabām, dezinfekcijas telpas, kurās drēbes, veļa, gultas drānas un pat pašas gultas var tapt atsvabinātas no slimību dīgļiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Slimnīca atrodas priežu mežā, kas nākošā vasarā taps uzkopts un apstādīts par krietnu parku.” Slimnīcā ar 116 gultasvietām jau pirmajā mēnesī pēc palīdzības vērsās 1118 bērnu – līdz 45 dienā.