Sirils Nortkots-Pārkinsons (1909–1993).
Sirils Nortkots-Pārkinsons (1909–1993).
Sirils Nortkots-Pārkinsons (1909–1993).

1909. gada 30. jūlijā. Anglijā dzimis Pārkinsona likumu sarakstītājs 0

Pirms 110 gadiem Anglijas Daremas grāfistes Bārnardkāstlas pilsētiņas skolotāja ģimenē piedzima vēsturnieks, publicists un sociologs Sirils Nortkots-Pārkinsons. Mūžā viņš uzrakstīja ap 60 grāmatu, tomēr lielāko slavu guva ar tā sauktajiem Pārkinsona likumiem.

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas
Pirmais Pārkinsona likums vēsta: “Darbs palielinās tieši tik daudz, lai aizņemtu visu tā izpildei pieejamo laiku.”

Pie tāda secinājuma sociologs nonāca, pētot valsts administratīvās sistēmas darbību un konstatējot, ka birokrātiskajai sistēmai piemīt īpašība augt, jo valda uzskats, ka administratīvā darba apjoma pieaugumam – īstam vai izdomātam – jāatspoguļojas darbinieku skaita palielinājumā. 1955. gadā domātājs šo likumu noformulēja kā joku žurnālam “The Economist” paredzētā feļetonā. Izrādījās, ka sabiedrība tādus domugraudus pieprasa un tie raisa diskusijas.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pārkinsona vērojumi bija satīriski, bet tajā pašā laikā kopumā īstenībai atbilstoši.

Viens no viņa projektiem bija, piemēram, izsekot, kurā karjeras punktā veiksmīga ierēdņa rokraksts kļūst neizlasāms pat pašam ierēdnim. Savukārt Pārkinsona proporcionalitātes jeb trivialitātes likums nosaka: “Laiks, kas iztērēts sēdes dienaskārtības punktam, ir apgriezti proporcionāls naudas summai, kuru šis punkts ietver.”

Pie tāda secinājuma sociologs nonāca, vērojot, ka budžeta debatēs visgarākās diskusijas izceļas par tām pozīcijām, kurās lielākais finansējums. Trivialitātes likumu tāpat var formulēt, ka apspriešanas laiks ir apgriezti proporcionāls konkrētā jautājuma atbildīgumam. Proti, apspriedē katrs labprāt izteiksies nesvarīgos jautājumos, taču vairīsies runāt, ja jautājums ir svarīgs un lēmums atbildīgs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.