Rīga. Ilustratīvs foto.
Rīga. Ilustratīvs foto.
Foto: LETA/Paula Čurkste

1909. gada 31. augustā. Bezgaumīgā Rīgas arhitektūra 0

Pirms 110 gadiem mākslinieks un interjerists Jūlijs Madernieks laikrakstā “Dzimtenes Vēstnesis” kritiski izteicās par tolaik Rīgā uzbūvēto namu arhitektūru: “Apskatot jaunceltos Rīgas namus, gribot negribot jānāk pie slēdziena, ka lielākai daļai no tiem trūkst arhitektoniska pamata.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj
RAKSTA REDAKTORS
VIDEO. “ASV aizliedz ar likumu, Latvijā tirgo uz katra stūra!” Brīdina par zīdaiņiem bīstamām precēm 13
Lasīt citas ziņas

Šis pamata trūkums jāsaprot nevis tanī nozīmē, ka tie aiz konstruktīva vājuma varētu sabrukt, bet ka tiem trūkst māksliniecisku, konsekventi izvestu un apvienoti noslēgtu kopēju formu.

Kopēja sakara un vienības trūkums nomanāms pie daudzām Rīgas mājām.
CITI ŠOBRĪD LASA

To vietā mēs redzam raibus, acīs lecošus ornamentus, kuri bez sakara ar fasādes sienām atstāj nemierīgi nervozu un nemāksliniecisku iespaidu.

Arī pārāk daudz tornīšu lietošana nav ieteicama. Ja uz vienas ielas pāris tādu namu ar dažādām izbūvēm, tad tā lieta vēl nav tik ļauna, bet, ja uz katras mājas tādi no publikas visai iemīļoti un no arhitektiem sankcionēti izgreznojumi, tad viņi drīz vien top nepanesami un riebīgi

Kāda nemierīgi nervoza caur to top ielas siluete, to gan ne viens vien, kam estētiska sajūta, būs, bez šaubām, novērojis. (..) Mūs modernajām būvēm nav ne veca, ne jauna stila. Mēs pilnīgi pārprotam stilu.

Neba pārmērīga fasādes apkravāšana ar bezsakara ornamentiem jau būtu stils.

Pie mums stila ļoti pavirša un nepareiza. Nekas nav mūsu arhitektiem vieglāki kā ietērpt vienu un to pašu fasādi dažādos stilos. Ja vajadzīgs gotisks stils, tad uzgarnē to ar gotiskiem ornamentiem, ja renesanses, tad ar renesanses utt.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.