Jesaja Berlins (1909–1997).
Jesaja Berlins (1909–1997).
Jesaja Berlins (1909–1997).

1909. gada 6. jūnijā. “Brīvība nav vienlīdzība”. Pirms 110 gadiem piedzima Jesaja Berlins 0

Pirms 110 gadiem turīga Rīgas koktirgotāja ģimenē piedzima viens no vadošajiem 20. gadsimta vidus domātājiem Jesaja Berlins – filozofs, vēsturnieks, diplomāts un pārliecināts liberālisma ideju aizstāvis. Par savu viņu uzskata kā angļi, tā ebreji. Savukārt Rīgā pie nama Alberta ielā 2a, kurā līdz 1915. gadam dzīvoja Berlini, 1999. gadā par Lielbritānijas padomes Baltijas valstīs līdzekļiem uzstādīja viņam veltītu piemiņas plāksni.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus 27
RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 164
Lasīt citas ziņas
Padomju periodā par Rietumos slaveno filozofu un viņa Rīgas saknēm runāts netika.

Jesajas Berlina un viņa ģimenes dzīve kopš 1921.gada saistījās ar Lielbritāniju, bet kopš 1935. gada – ar slaveno Oksfordas universitāti. Vispirms viņš tajā bija students, tad pasniedzējs un profesors. Jāpiezīmē, ka līdz 1930. gadam Berlins skaitījās Latvijas pilsonis.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dzīves laikā filozofs, kaut brīžiem uzskatīts par kreisu, bija pazīstams kā marksisma ideju pretinieks. Tiek pieņemts, ka tas nācis no tā, ka astoņu gadu vecumā Jesaja piedzīvoja lielinieku 1917. gada novembra apvērsuma Petrogradā, līdz ar to viņam nebija ilūziju, ko nozīmē mēģinājumi tādas idejas īstenot. ”

Brīvība un vienlīdzība ir tās galvenās vērtības, pēc kurām cilvēki tiekušies gadsimtu gaitā; taču pilnīga brīvība vilkiem nozīme nāvi avīm, neierobežota brīvība spēcīgajiem un apdāvinātajiem nav savienojama ar tiesībām uz cilvēka cienīgu dzīvi, kāda pienākas arī vājākajiem un mazāk spējīgajiem,” viņš raksta savā 1988. gada esejā “Par sekošanu ideāliem”. Berlinam pieder arī šāds domugrauds: “Brīvība ir brīvība, ne vienlīdzība vai taisnīgums, vai kultūra, vai cilvēces laime…”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.