1918. gada 12. novembrī. Austrija proklamē republiku 0

Pirms 100 gadiem parlamenta ēkas priekšā Vīnē Austrijas Pagaidu nacionālās sapulces pārstāvji paziņoja, ka nodibināta Vācu Austrijas republika. Līdz ar to uz sabrukušās Austroungārijas drupām bija radusies kārtējā jaunā valsts. Tas bija aptuveni 700 gadu ilgās Hābsburgu monarhijas gals.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Lasīt citas ziņas

Tā kā republiku pasludināja pilsoniskās partijas un sociāldemokrāti, komunisti ar to bija nemierā. Pēcpusdienā sarkanās gvardes vienības mēģināja ielauzties parlamentā, lai izdarītu valsts apvērsumu un pasludinātu Austrijas “padomju republiku” un proletariāta diktatūru. Komunisti sāka raut nost Austrijas karogiem baltās vidussvītras, lai tie kļūtu tikai sarkani.

Tomēr sarkanarmieši sastapās ar sociāldemokrātiski noskaņotā folksvēra, tas ir, no frontes pārnākušo armijas karavīru pretsparu un tika padzīti no parlamenta ēkas. Tās priekšā bija sapulcējies ap 150 tūkstošu ļaužu pūlis, kurā, sākoties sadursmēm, izcēlās panika.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bēgošajā ļaužu masā daudzi guva ievainojumus, bet divi cilvēki tika sabradāti līdz nāvei. Cietuši neveiksmi pie parlamenta, ap 150 sarkangvardu pievakarē ieņēma Vīnes laikraksta “Neue Freie Presse” redakciju un lūkoja piespiest to nodrukāt un izplatīt speciālnumuru par “sociālistiskās republikas” nodibināšanu, taču arī šis mēģinājums cieta sakāvi.

Vācu Austrijas republikas veidotāji cerēja, ka nākotnē varētu apvienoties ar Vāciju un izveidot vienotu valsti, tomēr drīz vien par šiem plāniem bija jāaizmirst, jo to nevēlējās Rietumu sabiedrotie.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.