20. gadu sākuma žurnāla “Lapsene” karikatūra par policijas darbu.
20. gadu sākuma žurnāla “Lapsene” karikatūra par policijas darbu.
20. gadu sākuma žurnāla “Lapsene” karikatūra par policijas darbu.

1918. gada 5. decembrī. Latvijas policijas dibināšana 0

Pirms 100 gadiem Latvijas Tautas padome pieņēma “Pagaidu noteikumus par iekšējās apsardzības organizēšanu”, ko uzskata par Latvijas policijas dibināšanas brīdi, kaut policijas veidošanas darbs bija sācies jau uzreiz pēc valsts neatkarības pasludināšanas. Pēc ieceres, jaunās Latvijas rekrutētajiem policistiem vajadzēja pārņemt lietas no tā policijas dienesta, ko bija izveidojusi vācu okupācijas vara. Apriņķa un lielāko pilsētu policijas priekšnieku iecelšana bija valdības lieta, savukārt kārtības nodrošināšana pagastos piekrita pašvaldībai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Lasīt citas ziņas

Tā kā pašu valsts likumdošanas vēl nebija, policisti rīkojās saskaņā ar Krievijas Kerenska valdības laikā pēc Februāra revolūcijas pieņemtajiem vai pat cara laika likumiem. Problēmas ar “iekšējās apsardzības” veidošanu radās it visur – ar personālu un tā disciplīnu, ar bruņojumu, telpām un tā tālāk. Formastērpu nebija. Lai kārtībnieki atšķirtos no parastajiem pilsoņiem, uz virsdrēbju kreisās piedurknes tiem bija jāpiešuj rombveida nozīme valsts karoga krāsās ar abreviatūru, kas norādīja piederību struktūrai (piemēram, “A. P.” – apriņķa policija) un policista numuru. Līdz brīdim, kad varu Rīgā un teju visā Latvijā pārņēma lielinieki, bija atlicis mazāk par mēnesi, tādēļ Pagaidu valdībai līdz tam tā arī neizdevās izveidot dienestu, kas nodrošinātu sabiedrisko kārtību kaut Rīgā, kur nu vēl provincē. Reāli policijas izveidei varēja pievērsties vien pēc Neatkarības kara beigām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.