Rekordlidmašīna “Curtiss NC-4”.
Rekordlidmašīna “Curtiss NC-4”.
Rekordlidmašīna “Curtiss NC-4”.

1919. gada 17. maijā. Pirmais transatlantiskais lidojums 0

Pirms 100 gadiem amerikāņu hidroplāns “Curtiss NC-4” ar sešu vīru komandu pēc 15 stundu un 18 minūšu ilga nakts un dienas lidojuma no Ņūfaundlendas sasniedza Portugālei piederošās Azoru salas, tādējādi veicot pasaulē pirmo trans­atlantisko lidojumu bez nosēšanās.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj
RAKSTA REDAKTORS
VIDEO. “ASV aizliedz ar likumu, Latvijā tirgo uz katra stūra!” Brīdina par zīdaiņiem bīstamām precēm 13
Lasīt citas ziņas

Kaut līdz Eiropas, Portugāles, krastiem vēl bija 1360 km, grūtākais posms skaitījās veikts. Pirmajā transatlantiskajā lidojumā piedalījās vēl divi tāda paša tipa hidroplāni, taču tie tehnisku iemeslu dēļ ceļā bija spiesti veikt starpnosēšanos, līdz ar to rekordistos neiekļuva.

Lidojumu bija organizējusi ASV karaflote, un tā nodrošināšana izvērtās par flotes operāciju, jo tā laika lidaparātu navigācijas iekārtas vēl bija pārāk primitīvas, lai garantētu precīzu lidojumu naktī.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tāpēc vairāki desmiti karakuģu ar noteiktu distanci izvietojās visā lidojuma trasē no Ņūfaundlendas līdz Azoru salām. Naktī šie kuģi laida debesīs prožektoru starus un šāva apgaismojošus šāviņus, norādot pilotiem ceļa virzienu.

Šo pašu orientēšanās sistēmu amerikāņi lietoja arī 27. maijā, kad pēc remonta lidaparāts turpināja ceļu no Azoru salām uz Lisabonu. Lidojums prasīja 9 stundas un 33 minūtes.

Amerikāņi pēc tam turpināja ceļu arī vēl uz Plimutu Anglijā, kur tika triumfāli uzņemti 31. maijā. Sekoja lidotāju vizītes, gan tikai ar vilcienu, Londonā un Parīzē.

Atpakaļ uz ASV lidmašīnu pārveda izjauktā veidā ar kuģi. Mūsdienās “Curtiss NC-4” kā eksponāts atrodas goda vietā ASV jūras aviācijas muzejā Pensakolā Floridā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.