Emma Goldmane un Aleksandrs Berkmans 1919. gadā.
Emma Goldmane un Aleksandrs Berkmans 1919. gadā.
Foto: Wikimedia Commons

1919. gada 21. decembrī. ASV anarhistus “dāvina” Krievijas lieliniekiem 2

Pirms 100 gadiem ASV varasiestādes kuģī deportēja no valsts 249 radikāli kreisi noskaņotas personas, kuras bija pazīstamas ar pretvalstisku darbību kā anarhisma un terora metožu piekritēji.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Lasīt citas ziņas

Šie cilvēki nebija dzimuši ASV, nāca no agrākās Krievijas impērijas, kas pēc atbrīvošanas no cietuma ļāva viņus nosūtīt uz lieliniecisko Padomju Krieviju.

Daudziem šajā kompānijā tā šķita topoša uzvarējušā sociālisma un īstenas brīvības zeme.
CITI ŠOBRĪD LASA

Starp izsūtītajiem bija arī prominentā anarhiste, ASV kreiso aprindu vidū populārā publiciste un brīvdomātāja Emma Goldmane (1869–1940) un viņas draugs, literāts un domubiedrs Aleksandrs Berkmans.

1892. gadā Goldmane kopā ar citiem anarhistiem bija īstenojusi atentātu pret uzņēmēju Henriju Kleju Friku. 1901. gadā viņu apsūdzēja arī ASV prezidenta Viljama Makinlija nogalināšanā, taču vaina netika pierādīta, kaut Makinliju nogalināja anarhists, kurš apgalvoja, ka iedvesmojies no Goldmanes dedzīgajām runām.

Pēc nonākšanas “uzvarējušā proletariāta valstī” kareivīgā dāma konstatēja, ka viņas sludināto vārda un uzskatu brīvību tur uzskata par “buržuāzisku aizspriedumu”, ka

Padomju Krievijā valda represijas, patvaļa un korupcija, bet strādniecība grimst nabadzībā.

1921. gada decembrī ar ieganstu, ka jādodas ārstēties uz Vāciju, Goldmane un Berkmans bēga no Padomju Krievijas un ieradās Rīgā, kur tiem atļāva uzturēties līdz 1921. gada 17. decembrim.

Pēc tam viņa devās tālāk uz Rietumeiropu. Atlikušo mūžu Goldmane pavadīja kā padomju režīma pretiniece un atmaskotāja, veltot tam grāmatu “My Disillusionment in Russia” (“Mana vilšanās Krievijā”).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.