Publicitātes foto

1919. gada 22. aprīlī. Dzimis dižākais latviešu trimdas komponists 0

Pirms 100 gadiem latviešu literāta un politiķa Ata Ķeniņa un viņa pirmās sievas Annas Rūmanes – Ķeniņas ģimenē Liepājā piedzima latviešu komponists un mūzikas pedagogs Tālivaldis Ķeniņš – viens no populārākajiem latviešu trimdas skaņražiem, kurš sava mūža lielāko daļu pavadīja Kanādā, kur arī guva lielāko atzinību, kamēr dzimtenē līdz pārmaiņu laikiem palika teju nepazīts.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli”
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Lasīt citas ziņas

Jāatzīmē, ka trimdā Francijā un pēc tam Kanādā viņš darbojās arī kā latviešu kopienas sabiedriskais darbinieks.

Latvijā pēc ilgu gadu desmitu pauzes viņa skaņdarbus pirmo reizi atskaņoja 1989. gadā. Starp Tālivalža Ķeņina mūzikas pedagogiem bijuši Lūcija Garūta un Jāzeps Vītols, bet pēc Otrā pasaules kara turpinot mūzikas studijas Francijā, arī viens no dižākajiem 20. gadsimta franču komponistiem Olivjē Mesiāns. Pārcēlies uz dzīvi Kanādā 1951. gadā, Ķeniņš faktiski kļuva par šīs valsts mūziķi, jo viņa radošā mūža labākie gadi saistās ar šo valsti. Ne velti komponists tiek ierindots starp Kanādas mūzikas klasiķiem un galvaspilsētā Otavā ir Tālivalža Ķeniņa iela.

CITI ŠOBRĪD LASA

Muzikologi atzīmē, ka viņš ir vienīgais latviešu komponists, kura mūzika atskaņota gandrīz visās visplašāk pazīstamajās pasaules koncertzālēs. Tajā pat laikā Ķeniņš vienmēr apzinājies savu latviskumu. Ķeniņa mūža kontā ir astoņas simfonijas, divpadsmit koncertžanra darbi, trīs kantātes, skaņdarbi korim un kameransambļiem, klaviermūzika.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.