Ādolfs Kaktiņš
Ādolfs Kaktiņš
Foto: LNOB arhīvs

1919. gada 23. janvārī. Pirmā opera operas teātrī 0

Pirms 100 gadiem toreizējā Rīgas Vācu teātra, tagadējās Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) telpās notika Riharda Vāgnera operas “Klīstošais holandietis” izrāde.

Reklāma
Reklāma
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 23
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Lasīt citas ziņas

Tas bija pirmais “Padomju Latvijas operas” uzvedums – viens no mūsdienu LNOB vēstures atskaites punktiem. Izrādi iestudēja Dmitrijs Arbeņins, titullomā Ādolfs Kaktiņš, orķestra diriģents Teodors Reiters, dekorāciju autors Jānis Kuga.

Jāatgādina, ka Latvju Operas izpildījumā šī pati izrāde pirmo reizi piedzīvoja 1918. gada 15. oktobrī Rīgas Otrajā pilsētas teātrī (mūsdienās Nacionālais teātris), savukārt 20.–30. gados neatkarīgās Latvijas Nacionālās operas atskaiti nereti sāka ar “Klīstošā holandieša” izrādīšanu 1919. gada 2. decembrī.

CITI ŠOBRĪD LASA

23. janvāra uzvedums Pētera Stučkas režīma pārvaldītajā Rīgā tomēr ir zīmīgs ar to, ka pirmo reizi latvieši spēlēja operu tagadējā operas mājvietā. Interesanti, ka izrāde bija paredzēta jau iepriekšējā dienā, taču 22. janvārī jeb 9. janvārī pēc vecā stila Padomju Latvijā atzīmēja “Krievijas Lielās revolūcijas sākumu”. Proti, pieminēja 1905. gada “Asiņainās svētdienas” notikumus, kas Pēterburgā bija ievadījuši 1905. gada revolūciju.

Rīgā iznākošais laikraksts “Uz Priekšu” šajā sakarā aizrādīja: “Šīs dienas svētku dēļ Latvju Operas izrāde “Skrejošais holandietis” 1. Pilsētas teātrī tiek pārlikta uz ceturtdienu, 23. janvāri, plkst. 7 vakarā. Vēl reizi atgādinām pilsoņiem, ka turpmākās operu izrādes visas notiks 1. Pilsētas teātrī un ne vairs 2. Pilsētas teātrī kā līdz šim.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.