Tehnikas izvešana uz Franciju 1920. gadā.
Tehnikas izvešana uz Franciju 1920. gadā.
Foto: Bundesarchiv

1920. gada 10. janvārī. Versaļas miera nasta 0

Pirms 100 gadiem stājās spēkā vēl 1919. gada 28. jūnijā Vācijas un Rietumu sabiedroto valstu parakstītais Versaļas miera līgums. Līdz ar to oficiāli un juridiski noslēdzās Pirmais pasaules karš, lai gan kaujas bija rimušas jau 1918. gada 11. novembrī pēc Kompjēnas pamiera.

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Kā tolaik uzsvēra Latvijas prese, šķietami formālais notikums nebūt nenozīmēja, ka karu zaudējusī Vācija tagad atgūst rīcības brīvību un varēs uzelpot. Vesela virkne reģionu agrākās ķeizarvalsts teritoriju – Danciga (Gdaņska), Mēmele (Klaipēda), Reinzeme, Zāras apgabals joprojām palika sabiedroto pārvaldē ar neskaidru statusu nākotnē.

Vācijai bija jāsāk armijas samazināšana līdz 100 tūkstošiem vīru, jānojauc visi nocietinājumi gar Reinas upi un jāšķiras no smagā bruņojuma un karaflotes. Vēl sāpīgāks bija jautājums par kara radīto zaudējumu kompensāciju uzvarētājiem jeb tā saucamajām reparācijām.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piemēram, Vācijai bija jādod sabiedrotajiem 140 tūkstoši slaucamo govju, bet Francijai bez maksas akmeņogles. Reparāciju apjoms un maksāšanas termiņi vairākkārt mainījās. Sacīsim, ja spēkā būtu palikusi 1930. gada versija, vāciešiem zaudējumu kompensēšana būtu jāturpina līdz 1988. gadam.