“Sausā likuma” laiku aina.
“Sausā likuma” laiku aina.
“Sausā likuma” laiku aina.

1920. gada 16. janvārī. Alkohola aizliegums Amerikā 0

Pirms 100 gadiem ASV stājās spēkā 18. konstitūcijas labojums, kas aizliedza valstī ražot un tirgot “saindējošus alkoholiskos dzērienus”, proti, iestājās tā sauktais sausais likums. Kongresā tas bija iesniegts 1917. gada decembrī, ratificēts 1919. gada janvārī un pēc stāšanās spēkā turpināja darboties līdz 1933. gadam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi”
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Lasīt citas ziņas

“Sausā likuma” virzītāji, pārsvarā dažādas atturību un “mērenību” propagandējošas biedrības un to lobiji, par idejas nonākšanu līdz Kongresam bija cīnījušies gadu desmitiem.

Daudzi ticēja, ka alkohola ražošanas, transportēšanas un tirdzniecības aizliegšana mazinās nabadzību un uzlabos trūcīgo slāņu sociālo stāvokli.
CITI ŠOBRĪD LASA

Par likuma ievērošanas kontroli bija atbildīgas federālās tiesībsargājošās iestādes. Tajā pašā laikā alkohola lietošanu pašu par sevi “sausais likums” par noziegumu nepasludināja. Mūsdienās diezgan vienprātīgi tiek uzskatīts, ka no ASV konstitūcijas 18. labojuma amerikāņi saņēma vairāk ļaunuma nekā labuma.

Tas ļāva nostiprināties organizētajai noziedzībai un padarīja bagātus kriminālos bosus, veicināja kriminalitātes pieaugumu kopumā, jo nelegālā alkohola ražošana un ievešana no ārzemēm kļuva par ļoti ienesīgu un grūti apkarojamu rūpalu. Turklāt tie, kam dzeršana bija kaislība, dzēra tāpat – “sausā likuma” laikos tūkstošiem ļaužu nomira no alkohola surogātu lietošanas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.