Pulkvedis J. Balodis Neatkarības kara noslēgumā.
Pulkvedis J. Balodis Neatkarības kara noslēgumā.
Arhīva foto

1920. gada 23. janvārī. Tautas padome ieceļ pirmo Latvijas ģenerāli 0

Pirms 100 gadiem Tautas padomes prezidents Jānis Čakste, atklājot šī parlamentārā orgāna sēdi, informēja: “Man jāpaziņo Tautas padomei prezidija lēmums, pieņemts saskaņā ar starpfrakciju biroju. Mūsu varonīgā armija iztīrīja Kurzemi un tagad atbrīvojusi gandrīz visu Latgali. Šos armijas varoņdarbus mēs esam atzīmējuši katrā gadījumā. Uz priekšu vēl nāksies spriest, kā varoņus godināt. Bet armijas priekšgalā atrodas pulkvedis Balodis. Mēs no savas puses liekam priekšā, lai pulkvedi Balodi Tautas padome ieceltu par ģenerāli.”

Reklāma
Reklāma
Notriektā tautumeita 7
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
SVF: Krievijas ekonomika augs straujāk par visām pasaules attīstītajām ekonomikām
Lasīt citas ziņas
Čakstes priekšlikumu zālē uzņēma ar vētrainiem aplausiem. Pret priekšlikumu neviens neiebilda.

Tādējādi Latvijas armijas virspavēlnieks, kurš par tādu bija kļuvis kritiskajās bermontiādes dienās 1919. gada 16. oktobrī, pulkvedis Jānis Balodis kļuva par pirmo virsnieku, kas ieguvis ģenerāļa pakāpi jau neatkarīgajā Latvijā. Kāpienu no kapteiņa, rotas komandiera līdz ģenerālim, armijas virspavēlniekam viņš bija veicis divu gadu laikā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Nākamajā dienā pēc paaugstināšanas pie Baloža ieradās Rīgā izvietoto britu, franču un amerikāņu sabiedroto misiju pārstāvji. Apsveikuma runu jaunajam ģenerālim teica ASV diplomātiskās misijas vadītājs Džons Geids, kuru presē aplami godāja par sūtni, kaut Latviju neviens vēl nebija oficiāli atzinis par neatkarīgu valsti.

Apsveikumā bija arī vārdi: “Ja Latvija ir tikusi atbrīvota no lieliniekiem un viņā valda miers un kārtība, tad tas, ģenerāļa kungs, lielā mērā ir Jūsu nopelns.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.