Arhīva foto

1920. gada 27. maijā. Latvijas valstiskuma juridiskā nianse 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem
Kokteilis
Numeroloģijas tests: aprēķini savu laimīgo skaitli un uzzini, ko tas par tevi atklāj
RAKSTA REDAKTORS
VIDEO. “ASV aizliedz ar likumu, Latvijā tirgo uz katra stūra!” Brīdina par zīdaiņiem bīstamām precēm 13
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem Satversmes sapulce steidzamības kārtā vienbalsīgi pieņēma Deklarāciju par Latvijas valsti. Dokuments sastāvēja tikai no diviem pantiem. 1. pantā bija noteikts, ka “Latvija ir patstāvīga un neatkarīga republika ar demokrātisku valsts iekārtu”, bet 2. pantā, ka “Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai”.

Izskaidrojot tādas deklarācijas pieņemšanas nepieciešamību, Satversmes izstrādāšanas komisijas priekšsēdētājs Marģers Skujenieks klātesošajiem pirms balsojuma paskaidroja, ka tā vajadzīga “kā pagaidu noteikumi, kas regulē mūsu valsts dzīvi, iekams pati Satversme galīgā veidā pieņemta”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Proti, bija vēl pirms Satversmes jādefinē valsts forma, pamatprincipi un tas, kam pieder vara, – juridiski jāfiksē faktiski jau pastāvošā situācija. Deklarācija lielā mērā atkārtoja to pašu, kas vēl valstiskuma pasludināšanas priekšvakarā, 1918. gada 17. novembrī, bija noteikts

Tautas padomes (TP) platformas tekstā. Tomēr šajā lietā pastāvēja valstiskuma juridiskajai nostiprināšanai svarīga nianse. TP Latvijas valsti bija proklamējusi, nebūdama ievēlēta. Ja to pašu atkārtotu demokrātiski ievēlētā Satversmes sapulce, tiktu apklusināti valstiskuma politisko pretinieku apgalvojumi, ka tauta neatkarīgu valsti nemaz nevēlas.

“Lai izkliedētu visas šaubas, lai būtu skaidrs, ko Latvijas tauta grib, šis lēmums jāpieņem, Latvijas tautas ievēlētiem priekšstāvjiem jāsaka, kādu tie vēlas redzēt un izbūvēt Latviju, un tikai pēc šā lēmuma pieņemšanas neviens nevarēs celt iebildumus, ka Latvijas tautas griba nav izteikta pietiekoši skaidri,” uzsvēra Skujenieks.

Tādējādi ar Deklarāciju par Latvijas valsti Satversmes sapulce apstiprināja Latvijas valsts proklamēšanas aktu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.