Latviešu un zviedru arheologi izrakumos Grobiņas ugunskapos.
Latviešu un zviedru arheologi izrakumos Grobiņas ugunskapos.
Latviešu un zviedru arheologi izrakumos Grobiņas ugunskapos.

1929. gada 15. augustā. Zviedru viesi Grobiņā 0

Pirms 90 gadiem šajā dienā Rīgā, kā vēstīja avīzes, bija paredzēta zviedru arheologa Birgera Nermana un vēl vairāku viņa zviedru palīgu ierašanās ar satiksmes tvaikoni “Njord” no Stokholmas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi
Lasīt citas ziņas

Nermana vizītes iemesls bija 7.–9. gadsimta senskandināvu apbedījumu daudzsološais atradums grantsbedrēs pie Smukumu mājām, ap puskilometru no tā laika Grobiņas. Par apbedījumiem tur zināja vēl 19. gadsimta beigās, taču vērienīga izpēte nesekoja. Neatkarīgajā Latvijā uz nejaušajiem senlietu atradumiem Pieminekļu valdes uzmanību bija vērsuši vietējais mežzinis un skolotājs.

Sākumā izpētes vadību uzņēmās profesors Francis Balodis. Viņš presei uzsvēra, ka Grobiņas senlietām ļoti liela nozīme, jo tās “apgāž dažus līdzšinējos uzskatus”. Drīz vien kļuva skaidrs, ka bez ārvalstu speciālistiem neiztikt. Vietējiem trūka pieredzes senskandināvu artefaktu identificēšanā un sistematizācijā, turklāt arī paši zviedru arheologi, īpaši Nermans, bija ļoti ieinteresēti piedalīties. 20. augustā Nermans un viņa kolēģi automašīnā devās uz Grobiņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Atradumi un zviedru viesi sacēla lielu sajūsmu, jo atbilda tā brīža ilūzijām par politiskās un ekonomiskās draudzības ar Zviedriju dižajām perspektīvām. 1929. gadā Valsts prezidents Gustavs Zemgals taču bija ciemojies Stokholmā un Zviedrijas karalis Gustavs V bijis Rīgā.

“Vikingu” zobenu, šķēpu un rotu atradumi pastiprināja kontekstu un demonstrēja Latvijas un Zviedrijas senās saites. Nermans un viņa kolēģi darbus Grobiņā turpināja arī 1930. gada vasarā. Toreiz veiktie izrakumi lika pamatus mūsdienu pētījumiem par skandināvu Grobiņu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.