Foto: LETA

1929. gada 2. februārī. Mežacūkas maina pret bebriem 0

Pirms 90 gadiem, kā vēstīja “Jaunākās Ziņas”, šajā dienā Latvijas ģenerālkonsulam Norvēģijā Artūram Vanagam no Rīgas ar kuģi tika nosūtīts gandrīz 200 kilogramus smags Kandavas virsmežniecībā nošauts mežakuilis “kā pateicība par Latvijai dāvātiem bebriem”.

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Lasīt citas ziņas

“Kuili paredzēts novietot Norvēģijas valsts muzejā kopā ar jau agrāk nosūtīto mežacūku un sivēnu,” informēja laikraksts. Pirms nosūtīšanas dzīvnieku turēja uzņēmuma “Unions” saldētavā Rīgas ostā.

Maiņa ar norvēģiem bija savstarpēji izdevīga. Divus gadus iepriekš, 1927. gada septembrī, Latvija no Norvēģijas saņēma divus bebru pārus. Diemžēl viens no dzīvnieciņiem ceļā nobeidzās. Pārējos ielaida Stendes upē Ugāles virsmežniecībā, kur tie iedzīvojās, un 1930. gadā Stendē jau mājoja ap 20 bebru, turklāt tos no Norvēģijas pieveda atkārtoti.

CITI ŠOBRĪD LASA

Latvijā tie bija praktiski izmedīti jau 19. gadsimta vidū, un populāciju varēja atjaunot tikai introducēšanas ceļā. Norvēģijā savukārt nebija mežacūku, kas Latvijā skaitījās teju sērga, jo pēc Pirmā pasaules kara bija krietni savairojušās.

Piemēram, 1929. gadā Kurzemē vien mita ap 700 “mežarukšu”. Gadā tie nodarīja zemniekiem zaudējumus vismaz 40 tūkstošu latu apmērā, tāpēc lauksaimnieku skatījumā bija drīzāk posts. Mežacūku izšaušanai rīkoja regulāras medības.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.