Valentīna Butāne (1929–2012).
Valentīna Butāne (1929–2012).
Valentīna Butāne (1929–2012).

1929. gada 9. maijā. Pirmā Raimonda Paula dziesmu izpildītāja 1

Pirms 90 gadiem Daugavpils pasta ierēdņa ģimenē piedzima pirmā latviešu estrādes mūzikas zvaigzne, pirmā Raimonda Paula dziesmu izpildītāja Valentīna Butāne.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
NATO admirālis atklāj, vai ir pazīmes, ka Krievija tuvākajā laikā plāno iebrukt kādā no NATO valstīm
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 55
Lasīt citas ziņas

Viņas vecāki bija muzikāli apdāvināti, un arī Valentīnas brālis Pēteris Butāns ir atzīts komponists.

Meitene ar dziedāšanu un klavierspēli aizrāvās jau vidusskolas laikā Daugavpilī, bet īstais brīdis pienāca pēc iestāšanās konservatorijā Rīgā 1952. gadā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kā atzīmē latviešu mūzikas vēsturniece Daiga Mazvērsīte, studiju gados piepelnoties, Butāne dziedājusi pirms filmu seansiem kinoteātros, uzstājusies ar latviešu un krievu solodziesmām arī koncertos Ļeņingradā un Maskavā, bet būtiskākais, ka viņa 1956. gadā paslepen iesaistījās konservatorijas studentu – kontrabasista Egila Švarca un pianista Raimonda Paula – nodibinātajā vieglās mūzikas sekstetā, kas bija panācis atļauju ieskaņot estrādes mūziku Latvijas Radio vajadzībām.

Butāne togad iedziedāja pirmo Paula oriģināldziesmu “Neuzrakstītā vēstule”. Viņas 1957. gadā iedziedātie Elzas Īgenbergas “Rīgas bulvāri” kļuva par grāvēju, un tādējādi Butāne kļuva ne vien par Paula, bet arī šīs komponistes pirmo izpildītāju.

Kā nākamais hits sekoja duets ar Edgaru Zveju, dziedot Induļa Kalniņa “Silavas valsi”. Tomēr 1963. gadā Valentīna Butāne estrādes dziedātājas karjeru beidza, turpmāk pārsvarā pievēršoties pedagoģijai. Kopumā viņa radio iedziedājusi ap 70 dziesmu.