“Ford” reklāma 1930. gada Latvijas presē.
“Ford” reklāma 1930. gada Latvijas presē.
Arhīva foto

1930. gada 24. jūlijā. Fords izbrāķē Latviju 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
“Meita raudāja, zvanīja, nesaprotot, kur atrodas!” Šoferis Ogrē vienaldzīgi izsēdina 10 gadus vecu meitenīti nepareizā pieturā 84
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” vēstīja: “Tā kā Fords pēdējā laikā atvēris vairākās Eiropas pilsētās auto fabrikas, pacēlušās baumas arī par auto fabrikas atvēršanu Latvijā, atverot fabrikas nodaļu, kas apkalpotu vietējo patēriņu un kaimiņu valstis, arī Krieviju.

Forda vietējais pārstāvis G. Hāgensena kungs paskaidro, ka jautājums par fabrikas atvēršanu Latvijā ticis vairākkārt cilāts un par to notikusi sarakstīšanās ar Ameriku.

CITI ŠOBRĪD LASA
Norādīts, ka Latvijā ir lētā darba spēka (salīdzinot ar Amerikas algām) un kvalificēta darba spēka pārpilnība.

Forda uzņēmuma vadība paskaidrojusi, ka viņa pieturas pie principa atvērt fabrikas tur, kur var ražot galvenā kārtā vietējam tirgum un mazākā mērā eksportam. Tā kā Latvijas automobiļu patēriņš vēl mazs, tad par fabrikas atvēršanu esot vēl par agru runāt, bet neesot izslēgta varbūtība, ka fabrika ar laiku tikšot atvērta.

Latvijā gada laikā pārdoto automobiļu skaits ir 700–800, ko uzskata par mazu.

Salīdzinot ar citām Baltijas valstīm, mums tālu aizsteigusies priekšā Somija, kur uz katriem 87 cilvēkiem iznāk viens automobilis, bet pie mums – uz 570 cilvēkiem. (..) Nesen Forda fabrika uzbūvēta Helsinkos, kas apkalpos arī Igauniju. Polijas vajadzībām pašlaik jau ceļ fabriku Gdiņā. Arī Londonā Fords ceļ grandiozu fabriku, kas apkalpos Angliju ar viņas kolonijām.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.