Filmas reklāma presē.
Filmas reklāma presē.
Arhīva foto

Tracis Rīgas kinoteātrī: smirdoša gāze zālē un vispārēja panika. Kāpēc izcēlās nekārtības? 5

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Krimināls
VIDEO. “Bēdz prom!” Kārsavā iereibusi kompānija bēg no policijas un smejas par vadītāja nonākšanu policijas rokās 43
Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
VIDEO. Kāpēc gurķus tin plēvē? Atbilde tevi pārsteigs
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem Rīgas kinoteātrī “Forums” skandalozi norisinājās pēc vācu rakstnieka Ēriha Marijas Remarka romāna “Rietumu frontē bez pārmaiņām” (1929) motīviem Holivudā 1930. gadā uzņemtās tāda paša nosaukuma filmas pirmizrāde.

Ebreju cilmes amerikāņa Luisa Mailstona režisētais darbs jau decembra beigās bija guvis skandāla auru, jo izteikti antimilitārā vēstījuma dēļ Ādolfa Hitlera vadītie nacionālsociālisti Vācijā pret to bija uzsākuši agresīvu un vardarbīgu kampaņu, sabotējot filmas Vācijas pirmizrādes gan Berlīnē, gan citās valsts pilsētās.

CITI ŠOBRĪD LASA
Nacisti, kas bija vēl tikai ceļā uz varas iegūšanu, uzskatīja Pirmā pasaules kara notikumus atainojošo “Rietumu frontē bez pārmaiņām” par vācu nāciju pazemojošu.

Turklāt filmas gadījumā vēstījumu nesējs bija ebrejs! Nacionālsociālisti panāca, ka Vācijā cenzūra filmu uz laiku aizliedz, pamatojot ar sabiedrības negatīvo reakciju. Latvijā par kinoteātru repertuāru atbildīgā cenzūra to ļāva demonstrēt vien ar atsevišķu fragmentu izgriešanu.

“Jaunākās Ziņas” rakstīja: “Arī Latvijas drošības iestādēm bija ienākušas ziņas par iespējamām nekārtībām filmas izrādēs. Tāpēc pie kino “Forums” bija pastiprināta policijas apsardzība. Pirmizrādē noskatīties bija ieradies sevišķi daudz vācu publikas. (..)

Pēc pirmā cēliena beigām notika kaut kas neparasts – zālē bija palaista smirdoša gāze.

Izrādījās, ka telpā izsviestas divas caurules ar smirdošu gāzi. Apmeklētājos izcēlās panika.”

Policija divus “trača cēlējus” aizturēja. Tie bija vietējie vācbaltieši, taču Vācijas pilsoņi, nacionālsociālistiski noskaņoti. Viens no viņiem tikai nesen bija atgriezies no Vācijas un apgalvoja, ka “Rietumu frontē bez pārmaiņām” aizskarot viņa patriotiskās jūtas, tādēļ nav paciešama.

Latvijas prese savukārt uzskatīja, ka notikušais ir “nekautrīgs vācu mēģinājums izvest savu gribu arī Latvijā” un prasa “visasākos soļus pret nekārtību cēlējiem”.