Ziemas apstākļiem sagatavojušies lidotāji Pirmā pasaules kara laikā.
Ziemas apstākļiem sagatavojušies lidotāji Pirmā pasaules kara laikā.
Arhīva foto

Saģērbās kažokos un iesmērēja sejas ar vazelīnu. Lidojumi mīnus 32 grādu aukstumā 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Aivars Lembergs sašutis par kārtējo slogu uz Latvijas patērētāju kakla: “Tā mēs iegriezām Krievijai – pērkam dārgākus dārzeņus no Krievijas”
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi”
Lasīt citas ziņas

Pirms 90 gadiem “Jaunākās Ziņas” rakstīja: “No decembra vidus līdz februāra sākumam pastāvīgās miglas un sniegputeņi traucēja mūsu kara lidotājus izpildīt plašo ziemas programmu.

Pagājušā nedēļā mūsu gaisa ērgļi katru dienu devušies lidojumos par spīti stingrajam salam. Lidmašīnas aprīkotas slēpēm. Paceļoties gaisā, jāsilda eļļa un ūdens, lai motorus varētu iedarbināt.
CITI ŠOBRĪD LASA

Lidotāji saģērbjas kažokos un iesmērē sejas ar vazelīnu, jo augšējos gaisa slāņos sals sniedzas pāri -30 grādiem. Neraugoties uz visu to, daži mūsu lidotāji apsaldējušies. Starp citu, Krustpils tālās izlūkošanas eskadriļas lidotājs, virsleitnants Stūrāns -32 grādu salā apsaldējis seju.

Ziemas programma veicama līdz 1. aprīlim. Tāpēc nodomātie ilgstošie pārlidojumi atlikti. Ja izdosies ietaupīt laiku, tad februāra beigās izdarīs lielāku pārlidojumu, nolaižoties Latgales ezeros uz ledus. Turklāt uz meteoroloģiskā biroja lūguma viena lidmašīna dosies izpētīt ledus apstākļus Rīgas līcī, lai noskaidrotu, vai aizsalis viss līcis, vai kādas vietas vēl brīvas. Šai lidojumā, paceļoties vairāku tūkstošu metru augstumā, izpētīs augšējo gaisa slāņu temperatūru.”

Jāatgādina, ka pilota kabīnes vairumam 20. un 30. gadu sākuma militāro un civilo lidaparātu bija vaļējas.

Latvijas kara aviācijā iznīcinātāji ar slēgtām kabīnēm un īpaši kombinezoni lidotājiem parādījās tikai 30. gadu pašās beigās. Līdz tam pilotiem un izlūklidmašīnu novērotājiem ziemās nācās tuntulēties kažokos.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.