1939. gada 17. augustā. “Atklātā vēstule Staļinam” 0

Pirms 80 gadiem padomju pārbēdzējs, bijušais diplomāts un boļševiks ar stāžu Fjodors Raskoļņikovs-Iļjins uzrakstīja slaveno “Atklāto vēstuli Staļinam”, kurā atmaskoja staļiniskā režīma sadistisko būtību un vēl pirms Molotova–Ribentropa pakta parakstīšanas precīzi raksturoja Staļina PSRS ārpolitiku: “Kad vienīgā iespēja izbēgt no kara ir atklāta PSRS pievienošanās starptautiskajam demokrātisko valstu blokam, pēc iespējas ātrāka militārā un politiskā līguma noslēgšana ar Angliju un Franciju, Jūs svārstāties, nogaidāt un šūpojaties kā svārsts starp divām “asīm”.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas
Visos iekšējās un ārējās politikas aprēķinos Jūs vada nevis Dzimtenes mīlestība, kas Jums ir sveša, bet gan dzīvnieciskas bailes pazaudēt personisko varu.

Jūsu bezprincipiālā diktatūra kā satrupējis baļķis guļ mūsu valsts ceļā.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Raskoļņikovs kļuva par pārbēdzēju 1938. gada 1. aprīlī, kad Lielā terora apstākļos viņu atsauca no PSRS vēstnieka Bulgārijā posteņa un izsauca uz Maskavu.

Diplomāts, kurš līdz tam bija vērojis, kā čekas pagrabos viens pēc otra pazūd viņa kolēģi, zināja, ko tāds izsaukums nozīmē, un izlēma palikt, kaut bija pārliecināts ļeņinietis.

Lai arī viņš apzinājās, kurp ved Staļina ārpolitika, PSRS un Vācijas pakta parakstīšana 23. augustā Raskoļņikovam bija šoks, pēc kura tam iestājās depresija un psiholoģisks sabrukums.

1939. gada 12. septembrī viņš gāja bojā, nenoskaidrotos apstākļos izkrītot pa Nicas (Francijā) psihiatriskās klīnikas piektā stāva loga. Pēc vienas versijas tā bija pašnāvība, pēc citas – čekistu atriebība. “Atklāto vēstuli” krievu emigrantu prese publicēja tikai oktobrī, jau pēc autora nāves.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.