Ģenerālis Francišeks Klēbergs (1888–1941).
Ģenerālis Francišeks Klēbergs (1888–1941).
Ģenerālis Francišeks Klēbergs (1888–1941).

1939. gada 6. oktobrī. Polijas armijas pēdējā kauja 2

Pirms 80 gadiem Polijas austrumos Kockas pilsētas apkaimē agrā rītā ieročus nolika pēdējais Polijas armijas operatīvais grupējums, kas vēl dažas dienas iepriekš bija veiksmīgi karojis pret vāciešiem.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 65
Lasīt citas ziņas

Līdz ar to noslēdzās 1. septembrī uzliesmojušais Vācijas–Polijas karš – Otrā pasaules kara sākuma epizode. Ap 18 tūkstošu vīru lielajai ģenerāļa Francišeka Klēberga operatīvajai grupai “Polesie” septembra beigās bija veiksmīgi izdevies atiet no PSRS sagrābtās Austrumpolijas daļas, atvairot sarkanās armijas uzbrukumus.

Sākotnēji no vairākām Polijas armijas vienībām izveidotā Klēberga grupa par mērķi uzskatīja palīdzības sniegšanu vācu aplenktajai Varšavai, taču, kad Polijas galvaspilsēta kapitulēja, ģenerālis uzsāka faktiski pats savu karu. Klēberga nodoms bija papildināt krājumus atlikušajās Polijas armijas noliktavās un pāriet uz partizānu taktiku. Sekojošās kaujas ar vācu armijas vienībām tomēr bija tik intensīvas, ka šis nodoms neizdevās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Poļi gan nikni uzbruka un guva vairākas lokālas uzvaras, tomēr 5. oktobrī kļuva skaidrs, ka grupējuma “Polesie” munīcijas un cita veida krājumi ir galā. Šī iemesla dēļ poļi pat nespēja turpināt veiksmīgi uzsāktu uzbrukumu. Klēbergs deva pavēli nolikt ieročus.

Jāatzīmē, ka par spīti tam šis ģenerālis tiek pieskaitīts nedaudzajiem 1939. gada rudens poļu karavadoņiem, kurus vāciešiem tā arī neizdevās uzvarēt karalaukā. Klēbergs nonāca gūstā un 1941. gadā karagūstekņu nometnē nomira.

Daudziem “Polesie” karavīriem un virsniekiem tomēr izdevās izvairīties no gūsta un iekļauties pretošanās kustībā. Tikmēr Vācija pēc Polijas sakaušanas sāka gatavoties uzbrukumam Rietumu frontē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.