Pie memoriāla nošautajiem poļu virsniekiem Bikivņas mežā Ukrainā.
Pie memoriāla nošautajiem poļu virsniekiem Bikivņas mežā Ukrainā.
Foto: AP/SCANPIX/LETA

1940. gada 3. aprīlī. Katiņas traģēdijas sākums 1

Pirms 80 gadiem staļiniskās PSRS Iekšlietu tautas komisariāta jeb NKVD darbinieki uzsāka poļu karagūstekņu slepkavošanas operāciju, ko pasaule pazīst kā Katiņas slaktiņu jeb vienkārši Katiņu, kaut metodiski izpildītas masu slepkavības tika pastrādātas ne tikai tur, bet tāpat pie Harkovas, Kijevas un Kaļiņinas (Tveras).

Reklāma
Reklāma
Viedoklis
Krista Draveniece: Puikam norauj bikses, meitai neļauj pačurāt. Kādi briesmoņi strādā mūsu bērnudārzos? 115
Krievijā valda histērija: izbojāta Putina inaugurācija
Saules uzliesmojumu dēļ Zemi pārņēmusi spēcīga magnētiskā vētra. Cik dienu tā plosīsies?
Lasīt citas ziņas

Kopumā Katiņas slaktiņā čekisti nogalināja 22–25 tūkstošus Polijas pilsoņu, kas tika sagūstīti 1939. gada rudens iebrukuma gaitā Austrumpolijā un līdz eksekūcijai turēti vairākās nometnēs. No šiem cilvēkiem ap 8000 bija Polijas armijas virsnieki (gan profesionālie kadru virsnieki, gan 1939. gadā mobilizētie), ap 6000 policistu, bet visi pārējie tie, kas NKVD dokumentos bija klasificēti kā “izlūkdienestu aģenti, žandarmi, muižnieki, sabotieri, rūpnīcu īpašnieki, juristi, ierēdņi, garīdznieki” un citi “zvērināti padomju varas ienaidnieki”.

97% no viņiem bija poļi, bet pārējie lielākoties ukraiņi, baltkrievi, ebreji, pat Polijas armijas virsrabīns Baruhs Šteinbergs. Kā liecina tikai 1990. gadā atslepenotie padomju dokumenti, nošaut visus šos cilvēkus, aizbildinoties ar viņu “bīstamību” padomju varai, 1940. gada 5. martā Staļinam ierosināja iekšlietu tautas komisārs Lavrentijs Berija. Vēsturnieku aprindās pastāv versija, ka viens no apsvērumiem, kas lika pasteidzināt poļu karagūstekņu jautājuma “atrisinājumu”, bija gatavošanās iebrukumam Baltijas valstīs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Berijas priekšlikumu vīzēja Staļins un vēl virkne PSRS kompartijas Politbiroja locekļu un amatpersonu, arī ārlietu tautas komisārs Vjačeslavs Molotovs un aizsardzības tautas komisārs Kliments Vorošilovs. 1940. gada 3. aprīlī pirmo Polijas armijas virsnieku grupa no Kozeļskas gūstekņu nometnes sadzina vilciena vagonos. Ešelons apstājās mežā pie Katiņas ciema, ap 20 km attālumā no Smoļenskas, kur jau bija sagatavotas bedres masu kapiem. Pēc līdzīgas tehnoloģijas čekisti rīkojās arī citviet. Eksekūcijas turpinājās līdz 11. maijam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.