ASV aviācijas uzlidojums Vonsanas ostai Ziemeļkorejā.
ASV aviācijas uzlidojums Vonsanas ostai Ziemeļkorejā.
Arhīva foto

1950. gada 25. jūnijā. Korejas kara sākums 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 63
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi
Lasīt citas ziņas

Pirms 70 gadiem PSRS un Ķīnas atbalstītā komunistiskā Ziemeļkoreja iebruka sabiedroto rietumvalstu atbalstītajā Dienvidkorejā. Sākās trīs gadus ilgais Korejas karš, kurš formāli nav noslēdzies.

Abas Korejas nav noslēgušas miera līgumu, kaut karadarbība ar ANO palīdzību beidzās 1953. gada jūlijā. Lai arī agresors bija Kima Irsena vadītā un padomju apbruņotā Ziemeļkoreja, PSRS propaganda no sākta gala pasniedza visu diametrāli pretēji, sludinot, ka tieši Dienvidkorejas armija pārgājusi demarkācijas līniju, protams, ātri pretuzbrukumā atsista, un tā ziemeļkorejieši “nonākuši” Dienvidkorejas teritorijā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tomēr tas, ka ANO Drošības padome apstiprināja starptautiskus spēkus Ziemeļkorejas uzbrukuma atvairīšanai, runāja pats par sevi. Ap 90% šo spēku veidoja ASV karaspēks. Dienvidkorejas armija bija pārāk mazskaitlīga un vāja, lai pretotos iebrucējiem. Karš abām pusēm ritēja ar mainīgām sekmēm. Ziemeļkorejai nonākot sakāves priekšā, konfliktā iesaistījās arī Ķīna, kādu brīdi svaru kausiem nosveroties par labu komunistiem.

Dienvidkorejas galvaspilsēta Seula četras reizes gāja no rokas rokā. Karā piedalījās arī PSRS lidotāji un militārie speciālisti. Korejas karš, pirms tika “iesaldēts”, prasīja ap trīs miljoniem dzīvību. Padomju okupētajā Latvijā, līdzīgi kā visā PSRS, par tālo karu regulāri atgādināja propagandas mītiņi, kas bija jāorganizē teju katrā darbavietā, arī kolhozos.

Piemēram, Saldus rajona kolhozā “Sējas rīts” darbaļaužu “protesta sanāksme pret amerikaņu imperialistu intervenciju Korejā” tika sarīkota jūlija sākumā “ļoti pacilāti un aktīvi”. Ar runu uzstājās Blīdenes ciema padomes priekšsēdētājs biedrs Klāvs.

Viņu atreferēja Saldus rajona laikraksts “Padomju Dzimtene”: “Laikā, kad padomju tauta izcīna arvien jaunas uzvaras visās tautas saimniecības nozarēs amerikāņu imperiālisti savas noziedzīgās rokas aptraipa korejiešu tautas nevainīgajām asinīm. Mēs, padomju darbaļaudis, prasām pārtraukt noziedzīgo amerikaņu agresiju Korejā!”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.