1962. gada 3. janvārī 0

Pirms 50 gadiem aizsaulē aizgāja pirmā profesionāli izglītotā latviešu sieviete – tēlniece Marta Liepiņa-Skulme (1890 – 1962), gleznotāja, Oto Skulmes dzīvesbiedre, mākslinieces Džemmas Skulmes māte.

Reklāma
Reklāma

 

Krievija uzbrūk Ukrainai ar “brīnumieroci”. Ar to varētu tikt galā tikai F-16 144
TV24
“Viņi ir gatavi uz visādām neģēlībām.” Kas mudinātu Putinu pieņemt lēmumu uzbrukt NATO?
Veselam
Neviens to pat nenojauta – pasaulē populāros kosmētikas produktos vēzi izraisošas ķīmiskas vielas 800 reižu pārsniedz normu 42
Lasīt citas ziņas

Latvijas PSR Mākslinieku savienības nekrologā bija atzīmēts: ”Savas daiļrades 40 gados māksliniece nostaigājusi sarežģītu meklējumu ceļu.” Tāpat tika norādīts, ka Skulmei ”tuva bijusi darba sievietes tēma”. Vienkāršāk sakot, māksliniece, strādājot ar ģipsi, arī granītā un bronzā, labprāt veidojusi tautumeitas un vecākas māmiņas. Padomju varas sociālistiskā reālisma ekspertiem īsti nederēja ne viņas tēli, ne Skulmes konstruktīvais stils, bet to, ka tēlniece 20. gados veiksmīgi piedalījusies Brīvības pieminekļa metu konkursā, pat pieminēt nedrīkstēja. Martas Skulmes pirmā personālizstāde notika tikai pēc mākslinieces nāves – 1969. gadā. Mākslas zinātnieki norāda, ka daļēji tas bijis tāpēc, ka “lielākā daļa tēlnieces radošā mantojuma nav bijusi īstenota paliekošos materiālos”.