Salvadoras karavīri Hondurasā
Salvadoras karavīri Hondurasā
No arhīva

1969. gada 14. jūlijā. “Futbola karš” 0

Pirms 50 gadiem sākās tā sauktais futbola karš starp Centrālamerikas valstīm Salvadoru un Hondurasu.

Reklāma
Reklāma
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa.” Vai varētu aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri? 400
TV24
Uzņēmējs nosauc visbirokrātiskākās valsts iestādes, kuras būtu likvidējamas: Šādi es, protams, varu sev audzēt ienaidniekus 88
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Sešas dienas ilgā kara detonators patiesi bija kaislības futbola laukumā un vardarbība tribīnēs, kā arī līdzjutēju kautiņi ielās.

Abas komandas jūnijā tikās divos kvalifikācijas mačos par tikšanu uz 1970. gada pasaules meistarsacīkstēm. Pirmajā Hondurasas galvaspilsētā Tegusigalpā ar 1:0 uzvarēja mājinieki. Otrais mačs notika Salvadoras galvaspilsētā Sansalvadorā un arī tur ar rezultātu 3:0 uzvarēja mājinieki, tikai, protams, salvadorieši.

CITI ŠOBRĪD LASA

Līdzjutēju vardarbība un naidīgums šajā laikā strauji pieauga. Īpaši to izjuta 285 tūkstoši salvadoriešu, kas tobrīd kā migranti dzīvoja ekonomiski labklājīgākajā kaimiņzemē. Līdz brīdim, kad 27. jūnijā abām komandām bija jātiekas trešo, izšķirošo, reizi – šoreiz neitrālā stadionā Mehiko – no Hondurasas bija spiesti bēgt ap 11 700 salvadoriešu.
Salvadora paziņoja, ka tā pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Hondurasu, kura neko nedarot, lai “novērstu slepkavības, represijas, laupīšanas, izvarošanas un salvadoriešu masveida izraidīšanas”. Salvadoras ieskatā, Hondurasā notiekot genocīds pret tās pilsoņiem.

Tikmēr futbola laukumā trešo spēli Salvadora uzvarēja papildlaikā ar 3:2. Karš, kuru varētu uzskatīt par kuriozu, ja vien tas neizvērstos tik asiņains un nesakņotos daudz dziļākās un senākās problēmās nekā futbols, sākās ar salvadoriešu aviācijas uzlidojumiem Hondurasai.

Iepriekšējās dienās uz robežas jau bija notikušas vairākas sadursmes. Militāri pārākā Salvadoras armija iebruka kaimiņzemē un strauji virzījās uz tās galvaspilsētu. Hondurasas aviācija tikmēr bombardēja Salvadoras ostas un lidlaukus. 20. jūlijā ar Amerikas valstu organizācijas starpniecību izdevās panākt karadarbības pārtraukšanu.

“Futbola karš” Salvadoras pusē prasīja vismaz ap 900, bet Hondurasas – ap 2100 dzīvību. Precīzs upuru skaits nav zināms, jo dažkārt kopējo nogalināto skaitu lēš līdz sešiem tūkstošiem. Pārsvarā tie bija civiliedzīvotāji, turklāt tūkstošiem ļaužu abās pusēs palika bez pajumtes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.