“Apollo 13” ekipāža.
“Apollo 13” ekipāža.
Foto: NASA

1970. gada 13. aprīlī. “Apollo 13” drāma 0

Pirms 50 gadiem ASV kosmosa kuģī “Apollo 13” ceļā uz Mēnesi divas dienas pēc starta notika eksplozija vienā no šķidrā skābekļa tvertnēm, kas lika atcelt iecerēto nolaišanos uz Mēness un uzsākt dramatisko cīņu par trīs ekipāžas locekļu izdzīvošanu un atgriešanos uz Zemes.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Notriektā tautumeita 7
Veselam
Zinātnieki atklājuši iemeslu, kas varētu izskaidrot gados jaunu cilvēku biežo saslimstību ar vēzi 57
Lasīt citas ziņas

Vēlāk šie notikumi kopumā dokumentāli precīzi tika atainoti 1995.gada Holividas kinofilmā “Apollo 13”, kas guva lielus panākumus.

Uz kuģa avārijas brīdī atradās astronauti Džims Lovels, Džeks Sveigerts un Freds Heizs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ekipāža sākotnēji nesaprata, kas noticis, un pieļāva, ka kuģim trāpījis meteorīts, jo tas vairs nerotēja (rotēšana nodrošināja, ka lidojuma laikā Saule vienmērīgi apsilda korpusu), radās grūtības vadībā, kritās strāvas spriegums sistēmā (skābekli izmantoja arī elektroenerģijas un ūdens nodrošināšanā kuģim).

Viss kļuva skaidrs, kad Lovels iluminatorā ieraudzīja pa plaisu izplūstošo skābekļa strūklu.

Tad, sazinoties ar lidojumu vadības centru, izskanēja slavenā frāze “Hjūstona, mums ir problēma” jeb “Houston, we’ve had a problem”.

Astronauti sākotnēji izjuta lielāku vilšanos par to, ka nāksies atcelt paredzēto nolaišanos uz Mēness, nekā rūpes par savu dzīvību. Šī apziņa nāca vēlāk.

Turpmākās četras dienas tika pavadītas drudžainā situāciju modelēšanā vadības centrā uz Zemes un ārkārtīgā saspringumā uz kuģa, kopā strādājot pie tā, lai nodrošinātu “Apollo 13” atgriešanos.

Atpakaļceļa manevrs bija jāizdara, vēl pirms kuģī beidzās skābeklis, elementi izelpotās ogļskābās gāzes neitralizēšanai un elektroenerģija.

Kritisks bija bojājums dzesēšanas sistēmā, kura dēļ strauji tika zaudēts ūdens, – dzesēšanas sistēmas apsīkums nozīmētu elektronikas atslēgšanos.

Pārvarot vēl veselu virkni grūtību, “Apollo 13” tomēr izdevās atgriezties un nolaišanās modulis 17. aprīlī iekrita Klusajā okeānā netālu no Samoa salām.

Visu šo laiku notiekošajam ar mediju starpniecību bija sekojuši simtiem miljonu cilvēku visā pasaulē. Kā atzīmēja “The New York Times”, pasaules prieks un vienotība par laimīgo izglābšanos bijusi pat vēl lielāka nekā tad, kad amerikāņi pirmoreiz izsēdās uz Mēness.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.