Sv. Pētera baznīcas torņa konstrukcija ar gaili.
Sv. Pētera baznīcas torņa konstrukcija ar gaili.
Arhīva foto

Rīgas Sv. Pētera baznīcas tornī uzstāda galvaspilsētas simbolu – 1970. gada 21. augustā 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Lasīt citas ziņas

Pirms 50 gadiem atjaunotajā Rīgas Sv. Pētera baznīcas tornī uzstādīja no apzeltīta vara skārda izgatavotu gaili, bet torņa bumbā ielika dokumentus par atjaunošanas darbiem un to veicējiem.

1941. gada 29. jūnijā sagrautās baznīcas saglabāšanas un atjaunošanas darbi, pateicoties entuziastu neatlaidībai, ar Latvijas PSR valdības rīkojumu pēc arhitektu Pētera Saulīša un Gunāra Zirņa projekta bija sākušies 1954. gadā, bet pie torņa restauratori un celtnieki ķērās 1967. gadā.

CITI ŠOBRĪD LASA
Kalēja Valda Krīvāna izgatavotā gaiļa uzstādīšana bija simbolisks akts, kas it kā iezīmēja torņa pabeigšanu.

Pēc senas tradīcijas arhitekts Saulītis, sēžot uz gaiļa, iztukšoja šampanieša kausu un nometa to lejā uz bruģa. Kauss saplīsa sīkās druskās par zīmi, ka tornis nu stāvēs mūžīgi. Apzeltītais gailis, kas pa šiem gadiem jau restaurēts, joprojām atrodas tornī.

Tas ir 157 kg smags, 1,5 m augsts un no krūtīm līdz sek­stei divus metrus garš. Veco, karu un baznīcas bojāeju piedzīvojušo gaili atjaunoja tiktāl, lai to nodotu Rīgas Kuģniecības un vēstures muzejam.

Lai arī simbols nu bija vietā, īstenībā arī pēc gaiļa uzstādīšanas darba vēl pietika vairākiem gadiem – torņa konstrukcijas vajadzēja apšūt ar skārdu, bija jāiebūvē lifts un skatu platforma 72 metru augstumā, tāpat jāturpina baznīcas iekštelpu remonts.

Apmeklētājiem arhitektūras un mākslas izstāžu vajadzībām pielāgoto baznīcu atvēra tikai 1974. gadā. 1976. gadā ar Kauņas zvanu spēles speciālistu palīdzību pulkstenim ieskaņoja sistēmu, kas piecas reizes dienā spēlē “Rīga dimd” motīvu. 1984. gadā pabeidza baznīcas iekštelpu interjera restaurāciju. Atjaunotais Sv. Pētera baznīcas tornis ir 123,25 metrus augsts.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.