Foto: REUTERS/SCANPIX/LETA

“Bioloģiskā Černobiļa” Sverdlovskā: Laboratorijas darbinieka aizmāršības dēļ apkārtējā vidē nonāca Sibīrijas mēra sporas 0

Pirms 40 gadiem PSRS Urālu reģiona pilsētā Sverdlovskā (Jekaterinburgā) slepenā militārā laboratorijā, kas nodarbojās ar bioloģisko un bakterioloģisko ieroču izstrādi, notika avārija, kuru dažkārt dēvē par “bioloģisko Černobiļu”.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Notriektā tautumeita 6
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Lasīt citas ziņas

Laboratorijas darbinieka aizmāršības dēļ laikus ventilācijas sistēmā netika ievietots īpašais gaisa filtrs, un rezultātā apkārtējā vidē nonāca lielāks daudzums Sibīrijas mēra sporu. Vējš tās vispirms aiznesa uz tuvējo keramikas rūpnīcu. Strādnieku saslimšanas tajā sākās jau pēc divām trim dienām un liela daļa beidzās ar pacientu nāvi no “pneimonijas” nedēļas laikā.

Kopumā Sverdlovskas katastrofā dzīvības zaudēja, pēc oficiālām aplēsēm, 64 personas, bet pēc neoficiālām – vairāk par simtu, pat līdz 500.
CITI ŠOBRĪD LASA

Tikai 10. aprīlī mediķi pēc pirmo upuru sekcijas nāca pie slēdziena, ka tiem darīšana ar Sibīrijas mēri tā ādas infekcijas klīniskajā formā. Vēl trīs dienas vēlāk presē parādījās aicinājums iedzīvotājiem piesargāties no “inficētu dzīvnieku lietošanas pārtikā”, bet vispārēja vakcinācija sākās 21. aprīlī, turklāt sāka ar militārpersonām. Laboratorijas vadība līdz pēdējam liedzās par savu atbildību, un patiesība nāca gaismā tikai pēc tam, kad tika iesaistīta VDK. Tomēr gan tad, gan joprojām Krievijā apritē ir arī stāsti par to, ka mēra sporas Sverdlovskas autobusu pieturās izplatījuši “ārvalstu diversanti – teroristi” vai ka vainojami inficēti dzīvnieki.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.