Ludmila Belousova un Oļegs Protopopovs.
Ludmila Belousova un Oļegs Protopopovs.
Ludmila Belousova un Oļegs Protopopovs.

1979. gada 24. septembrī. PSRS sportistu pārbēgšana uz Rietumiem 0

Pirms 40 gadiem PSRS sportisti, divkārtējie olimpiskie čempioni daiļslidošanā 44 gadus vecā Ludmila Belousova un 47 gadus vecais Oļegs Protopopovs Ļeņingradas ledus baleta viesizrāžu laikā Šveicē lūdza politisko patvērumu un to arī drīz saņēma.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 30
Notriektā tautumeita 6
Lasīt citas ziņas

Šis atgadījums izrādījās pilnīgi negaidīts PSRS orgāniem, jo līdz tam ievērojamu padomju sportistu pārbēgšana uz Rietumiem bija ārkārtīgi reta parādība, un faktiski vienīgais pārbēdzējs bija šahists Viktors Korčnojs.

Protopopova un Belousovas rīcību noteica ne tik daudz politiski apsvērumi, cik aizvainojums, ka savā dzimtenē tie kā sportisti jau norakstīti un padomju funkcionāri tiem bija lieguši dalību 1972. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Saporo, turklāt šķēršļus lika arī pāriešanai uz ledus baleta trupu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc pārbēgšanas PSRS vara reaģēja, sākot pret abiem daiļslidotājiem apmelošanas kampaņu presē, atņemot viņiem nopelniem bagāto sporta meistaru titulus, svītrojot no visiem iespējamajiem izziņu krājumiem un atklāti saucot ne savādāk kā par “nodevējiem”.

Tikmēr Belousova un Protopopovs savu karjeru veiksmīgi attīstīja Rietumos. 90. gados pāris vēl uzstājās atklātajos Eiropas čempionātos un turpināja iziet uz ledus vismaz līdz 2015. gadam, jau cienījamā vecumā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.