Vera Zozuļa
Vera Zozuļa
Vera Zozuļa

1980. gada 16. februārī. Pirmā un joprojām vienīgā ziemas olimpisko spēļu čempione 4

Pirms 40 gadiem ziemas olimpiskajās spēlēs ASV pilsētā Leikplesidā kamaniņu braucēja Vera Zozuļa, startējot PSRS komandas sastāvā, izcīnīja olimpisko zelta medaļu, tādējādi kļūstot par pirmo latviešu sportisti – ziemas olimpisko spēļu čempioni.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Kokteilis
Magnētiskās vētras 2024. gada aprīļa beigām – visbīstamākās dienas
Lasīt citas ziņas

24 gadus vecā talseniece vienu kilometru garo trasi veca 2 minūtēs un 36,53 sekundēs, par sekundi apsteidzot sudraba medaļas ieguvēju, Austrumvācijas sportisti Melitu Zollmani.

Zozuļas un visas PSRS olimpiskās kamaniņu izlases trenerim Valdim Tilikam bija iemesls būt divtik lepnam, jo cita viņa audzēkne Ingrīda Amontova Leikplesidā ieguva bronzu. Tā bija sensācija, kas saprotamu iemeslu dēļ īpašu prieku radīja Latvijā. Pat trimdas laikraksti apvainojās, kad britu raidītāja BBC sporta komentētājs Zozuļu nosauca par “izveicīgo krievieti”.

CITI ŠOBRĪD LASA

Abas medaļnieces, tāpat trenerus Tiliku un Rolandu Upatnieku, izlases komandas mehāniķi Valdi Ķuzi, olimpiskos kamaniņu braucējus Astru Rībenu, Daini Bremzi, Aigaru Kriķi un olimpiskā hokeja turnīra sudraba medaļas īpašnieku PSRS izlases spēlētāju Helmūtu Balderi 29. februārī Latvijas kompartijas centrālkomitejā pieņēma pats kompartijas pirmais sekretārs Augusts Voss. Pēc padomju mērogiem tas bija augstākais nopelnu apliecinājums.

“Ar savu pašaizliedzīgo darbu un saviem startiem Leikplesidā jūs turpinājāt slavenās padomju sporta tradīcijas un parādījāt lielu gara spēku, izturību un vīrišķību, vēlreiz apstiprinājāt padomju sportistu lielo autoritāti,” pauda biedrs Voss.

Sportiste turpināja uzrādīt augstus rezultātus arī nākamajos gados un 1981.–1982. gada sezonā uzvarēja Pasaules kausa kopvērtējumā. Ar 1984. gadu Zozuļa pārgāja treneres darbā. Vismaz pirms dažiem gadiem viņa bija Kazahstānas kamaniņu braucēju izlases konsultante.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.